pawelmis Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Witam, zakupiłem filtr JBL e 901 jest on taki sam jak e 900 , ale pobiera mniej mocy i dostałem kilka roślin gratis za zakup i moje pytanie brzmi czy dane rośliny mogę zasadzić w takim o to akwarium. Dopiero je zakładam jest ono typu LT , ma ono 60L i oświetlenie 18W , do tego na tym forum wybrali mi takie o to rośliny i rybki : Rośliny: 1plan- gałęzatka i Riccia fluitans (wgłębka)- zamiast wgłębki myślę nad pelia 2plan- Ceratophyllum demersum (Rogatek) ,Egeria densa ( to są bardzo podobne roślinki to jak coś zastąpie jedną np. Ludwigia repens, Barclaya longifolia) 3plan - Valisneria (nurzaniec), Bacopa caroliniana, monnieri- wybrałem taką wiekszą na ten tył Rybki: bojownik 1+3(4) lub gupik pawie oczko 2+5 Neon innesa x 10 kiryski x6 krewetki amano 6 A rośliny które dostałem z filtrem są następujące: POGOSTEMON HELFERI Glossostigma Elatinoides Eleocharis Parvula Lileopsis brasiliensis Hemianthus Callitrichoides "CUBA .Echinodorus Tenellus Sagittaria Subulata Jak sprawdzałem na googlach niektóre potrzebują znacznie więcej oświetlenia i do tego CO2 , ale nie znalazłem informacji na temat wszystkich. Dlatego prosiłbym o informacje które mogę zasadzić z tam tymi wyrzej lub zamiast nich , żebym nie musiał kupować , a które wyrzucić bo w zoologicznym nie chce mi przyjąć . Wiem , że juz poruszałem kilka tematów , ale właśnie chce zalewać akwarium i sadzic , a nie wiem co z nimi zrobić . W zoologicznym jak wymieniłem mu te rośliny na samej górze , które mi wybrali na forum to powiedział , żebym dodawał Co2 chociasz w płynie , coś tam mowił , że ma i trzeba dodawać 1ml \100 l czy jakoś tak i to codziennie . Mam takie co2 dodawać , czy nie trzeba ? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Z tym CO2, to przy twoim oświetleniu niekoniecznie. Po prostu chciał Ci więcej sprzedać. Choć węgiel roślinom by się przydał. Sagittaria Subulata - to może dać radę przez jakiś czas. Na drugim planie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Dal niektórych roślin np elocharis parvula, to światło jest za słabe, więc raczej do oddania będą,. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts