Jump to content

Rośliny , czy mogą być w takim akwarium

pawelmis
 Share

Recommended Posts

Witam, zakupiłem filtr JBL e 901 jest on taki sam jak e 900 , ale pobiera mniej mocy i dostałem kilka roślin gratis za zakup i moje pytanie brzmi czy dane rośliny mogę zasadzić w takim o to akwarium.

Dopiero je zakładam jest ono typu LT , ma ono 60L i oświetlenie 18W , do tego na tym forum wybrali mi takie o to rośliny i rybki :

Rośliny:

1plan- gałęzatka i Riccia fluitans (wgłębka)- zamiast wgłębki myślę nad pelia

2plan- Ceratophyllum demersum (Rogatek) ,Egeria densa ( to są bardzo podobne roślinki to jak coś zastąpie jedną np. Ludwigia repens, Barclaya longifolia)

3plan - Valisneria (nurzaniec), Bacopa caroliniana, monnieri- wybrałem taką wiekszą na ten tył

Rybki:

bojownik 1+3(4) lub gupik pawie oczko 2+5

Neon innesa x 10

kiryski x6

krewetki amano 6

A rośliny które dostałem z filtrem są następujące:

POGOSTEMON HELFERI

Glossostigma Elatinoides

Eleocharis Parvula

Lileopsis brasiliensis

Hemianthus Callitrichoides "CUBA

.Echinodorus Tenellus

Sagittaria Subulata

Jak sprawdzałem na googlach niektóre potrzebują znacznie więcej oświetlenia i do tego CO2 , ale nie znalazłem informacji na temat wszystkich. Dlatego prosiłbym o informacje które mogę zasadzić z tam tymi wyrzej lub zamiast nich , żebym nie musiał kupować , a które wyrzucić bo w zoologicznym nie chce mi przyjąć . Wiem , że juz poruszałem kilka tematów , ale właśnie chce zalewać akwarium i sadzic , a nie wiem co z nimi zrobić .

W zoologicznym jak wymieniłem mu te rośliny na samej górze , które mi wybrali na forum to powiedział , żebym dodawał Co2 chociasz w płynie , coś tam mowił , że ma i trzeba dodawać 1ml \100 l czy jakoś tak i to codziennie . Mam takie co2 dodawać , czy nie trzeba ? Prosze o szybką odpowiedz. Pozdrawiam .

Z tym CO2, to przy twoim oświetleniu niekoniecznie. Po prostu chciał Ci więcej sprzedać.

Choć węgiel roślinom by się przydał.

Sagittaria Subulata - to może dać radę przez jakiś czas. Na drugim planie.