moni89 Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Jestem na etapie planowania i bardzo proszę o ocenę takiej obsady ( standardowe 112 l ) : Molinezja Black Molly 1+3 Pyszczak Saulosi 1+4 Platka 6-8 Kirysek lamparci lub panda 6 Podobno Pyszczaki odpadają, ale wyczytałam, że nadają się do akwarium 112l. Może muszą być w innym składzie ? Czy do tego zestawu można dodać jeszcze jakieś ryby ? Ewentualnie, czy Proporczykowiec wchodzi w grę, czy nie bardzo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Najpierw skorzystaj z encyklopedii ryb i poczytaj o wymaganiach ryb, które chcesz mieć. Pyszczaki mają inne wymagania niż reszta obsady. Poczytaj o Ph. PS. Nie dubluj tematów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Pyszczaki zdecydowanie odpadają. Jeżeli chcesz to możesz mieć same saulosi 1+4 w tym akwarium. Poczytaj o wymaganiach poszczególnych ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 Dziękuję za odpowiedź. Zapomniałam o pH - racja. Mam jeszcze pytanie - jeżeli dla szczelinowców zakres pH jest 7,5 - 8,5, a dla Kirysków 6,0 - 7,2 to nie można ich połączyć ? Czy te zakresy pH są podawane orientacyjnie czy trzeba się ich ściśle trzymać ? A z samymi saulosi nie będzie za pusto w tym akwarium - to tylko 5 rybek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ramirez2000 Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 A z samymi saulosi nie będzie za pusto w tym akwarium - to tylko 5 rybek ? Ale wcale nie takich małych ,więc aż tak pusto nie będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Kiryski i szczelinowce również nie nadają sie do trzymania razem. Saulosi max 1+4 jak juz napisałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 To może rzeczywiście tylko te saulosi. I wtedy już kategorycznie nic innego nie mogę wpuścić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Nic więcej, po raz trzeci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 No dobrze. To pomyślę. Wydawało mi się,że rybki w akwarium to taka prosta sprawa, a ja już tydzień czytam to forum i dalej nic nie wiem. Jak wymyślę jeszcze jakąś obsadę to znowu pomęczę o ocenę nemo130: Przenoszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Tematów o obsadach do 112l są setki na forum więc najlepiej będzie je przeglądnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moni89 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 Ale to i tak pewno nie wszystkie możliwe kombinacje Dulle: Spam +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts