dawid19870530 Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Akwarium założone połowa stycznia tego roku. wymiary 120x40x50 Pokrywa: - 2x30W JUWEL day-light -1x40W GLO AQUA-GLO -1x40W GLO FLORA-GLO Filtracja: -filtr kubełkowy JBL Cristal-profi 250 (wydajność 700l/h) -filtr wew. Aqua N750 (wydajność 720l/h) Podłoże: -podłoże JBL frost-start 15l -na to ok.35l kwarcu i bazaltu. Dekoracje: -ok 30 kg kamieni nie wiem co za kamień znalazłem na wyciecze, Flora: -Alternantera Reineckego -Bakopa drobnolistna -Nadwódka trójkwiatowa -Nadwódka dębolistna -Nurzaniec -Zwartka (kryptokoryna) -Żabienica Blehera -Żabienica ocelotowata Fauna: - 19 razbor klinowych - 8 kirysków spiżowych - 4 bocje pręgowane - 2 pary pielęgniczek ramireza - 4 otoski - 2 zbrojniki - 1 glonojad syjamski - 3 kosiarki dorzuciłem jeszcze z poprzedniego akwarium - 3 bystrzyki piękno-płetwe - 2 bystrzyki ozdobne Nawożenie: obecnie JBL Ferropol 24 4 krople codziennie, Brak ogrzewnia w akwa (grzałka 150W ale wyjęta) w mieszkaniu ciepło a oświetlenie robi swoje temp. w baniaku utrzymuje się na poziomie 26-27 stopni. napowietrzenie podłączone do filtra wew. Zdjęcia: z przodu z boku kiryski syjamski glonojadek jedni z moich ulubieńców (bocja pręgowana) zbrojnik otosek i kosiarka na stanowisku perełki hodowli (ramirezki) Czekam na opinie, zapewne krytyczne odnośnie obsady ( za duża wielogatunkowość, jestem początkującym akwarystą i ciężko wbrew sobie postawić na 3 do 4 gatunków po jednym dla każdej strefy akwa) i nie tylko. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rattusek Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Wywal te dwa największe kamienie, bo strasznie przytłaczają zbiornik, resztę ustaw jakoś sensowniej i dosadź więcej roślin, na razie wygląda to dosyć łyso, ale takie są początki, czekam na dalszy rozwój wydarzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Piękne ramirezki sam mam parkę ale coś samiec zaczyna ganiać samice po drugim tarle. Co do akwarium tak jak kolega wyżej radzi wywal te dwa największe kamienie i daj jakiś ładny korzonek z mchem np (flame moss) osobiście on mi się najbardziej podoba i daj jakąś trawkę na 1 plan. Ja bym zmienił podłoże na (piach lub bazalt ewentualnie czarny kwarc) podkreśliło by to kolor ramirezek i daj czarne tło np brystol czarny lub folię samoprzylepną czarną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Akwa ma to coś,ale zmień tło na czarne,dodaj na mniejsze kamienie trochę mchu,daj więcej roślin na 1 i 3 plan i będzie kozacko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted March 14, 2012 Share Posted March 14, 2012 Ciągle wywal i wywal Tobie ma się podobać. Pierwsza fotka i pierwsze wrażenie jak dla mnie bardzo pozytywne. Dałbym tylko ciemne tło. Kamienie nie zatwardzają Ci wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted March 14, 2012 Author Share Posted March 14, 2012 dwie ostatnie odp już bardziej mnie podbudowały co do tych kamieni , myślałem nad tym mchem ale po wprowadzeniu kosiarek by krasnorosty zwalczyły to sam już nie wiem, ponoć: mech + kosiarka = brak mchu a co do tego czy łupki zatwardzają to nie wiem narazie nie używam testów. a tło hmmmm długo nad tym myślałem, i padło na ten kolor. Miałem odczucie że właśnie ten kolor lepiej wyeksponuje kamienie które tutaj są dla mnie najistotniejsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted March 16, 2012 Author Share Posted March 16, 2012 wiadomo krytyka jest najlepszym motorem postępu, oto mała zmiana, inne tło i trochę więcej roslinek min. żabienice i nużaniec. zdjęcia: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Margonmar Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Jak dla mnie bardzo fajnie to wygląda.Z czarnym tłem dużo lepiej jest.Tylko termometr dałbym gdzieś na boczną ściankę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eyepower Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Dlaczego twoje ramirezki są takie ładne a moje złote i mają słabo widoczne plamki niebieskie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 O niebo lepiej jak zmieniłeś tło i dałeś więcej roślin. Nie myślałeś nad jakimś dużym korzeniem ale te kamienie też coś w sobie mają lecz rób jak uważasz Ps. Czym karmisz ramirezki że takie kolorki maja moje po 2 tarłach tak jak by się rozstał ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 ramirezki karmię tym co resztę w akwa, a dokładnie Karmą JBL Novo Bel. , dostają jeszcze czasami ochotke choć nie za bardzo jak dla nich, jednak inne rybki jak kiryski czy bocje wprost przepadają Zdania zaczynamy wielką literą, kończymy kropką. // Atreyu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 ramirezki karmię tym co resztę w akwa, a dokładnie Karmą JBL Novo BelKarmienie jednostajnie jednym pokarmem, nie jest zdrowe, ochotkeA ochotka sama w sobie może być szkodliwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trufl Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 To tylko kwestia czasu jak Ramirezy stracą części ogonków na rzecz striat. Tak samo inne ryby. Zaś Kiryski będą powoli traciły grzbietowe przez ten gatunek bocji, lubią je szczypać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted March 17, 2012 Author Share Posted March 17, 2012 Atreyu, to proszę powiedz jak?, mam jeszcze inne karmy, więc po prostu co jakiś czas zmieniać a następnie powracać? ( moje karmy wszystkie suche płatkowane, skład podobny ale inne proporcje, no i ważne firma a odnośni tych bocji to drugi kolega dał mi poważnie do myślenia, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pstrag222 Posted March 17, 2012 Share Posted March 17, 2012 Trochę możesz urozmaicić karmienie po przez mrożone wodzienie,larwy komara, czy miksy. Suche karmy płatkowe warto tez dodać tabletki roślinne, tubifeks,turbovit smakuje szczególnie ramirezkom,spirulina. Sam ochotkę daje max 2 razy w tygodniu. Co do baniak to mi się bardzo podoba, fajne kamory Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 JA swoje ramirezki karmię żywymi robaczkami takimi długimi czerwonymi nie pamiętam nazwy już I ładnie się wybarwiają mają żywe kolorki tu masz fotkę mojej samicy : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted April 19, 2012 Author Share Posted April 19, 2012 A oto mała zmiana, dwa kamienie wyleciały a w to miejsce został włożony korzeń, do niego zostały przywiązane anubiasy, a do tego nurzańce się ładnie rozrosły, doszło jeszcze więcej żabienic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bimekAKWA Posted April 19, 2012 Share Posted April 19, 2012 Akwarium na + te czerwone roślinki ładnie podkreślają te dwa kamienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aoime Posted April 29, 2012 Share Posted April 29, 2012 Zmiany pomogły, teraz widać, że to 240l. Ładnie urządziłeś to akwa, oby tak dalej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted July 26, 2012 Author Share Posted July 26, 2012 Mała sesja z obecnym stanem akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted July 26, 2012 Share Posted July 26, 2012 Wygląda to genialnie. Ta Hygrophilia corymbosa jest śliczna! Widzę, że tak jakby obsada się "odchudziła"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 I tak i nie, może teraz trochę mniejsza zupa. obsada; 7 bocji pregowanych 25 razbor klinowych 12 otosków harem prętnika pręgowanego 1samiec/3 samiczki 3 molinezje ale tylko na jakiś czas, dają rade z kożuchem białkowym na powierzchni 2 samice pielęgniczki ramireza, samce wyleciały po wykwicie pierwotniaków, a dokładniej od przyduchy. Moja głupota, bardzo przekarmiłem rybki i pojechałem na urlop wczoraj doszły dwa młode skalary W akwa pływają jeszcze od tygodnia trzy kosiarki (były wcześniej i znów wróciły) i dwa labeo, koledze pękło akwarium więc trzeba było coś z nimi zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemeee Posted July 27, 2012 Share Posted July 27, 2012 Akwarium bardzo ładne.Roślinki mocno poszły w górę.Zacząłeś stosowaćCO2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid19870530 Posted July 27, 2012 Author Share Posted July 27, 2012 Tak co2 podawane jest od miesiąca, do tego cały zestaw nawozów z aqua artu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts