S'Sayan Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Witam. Znalazłem dzisiaj w 54l akwarium kilka pełzających ślimaków. Piszę ponieważ nie wiem co to są za ślimaki. Do najczęściej sptykanych zatoczków to one raczej nie należą gdyż mają całkiem inny kształt skorupy. Co to są za ślimaki i jak z nimi walczyć? Wystarczy helenka czy coś jeszcze? Według mnie są to Rozdętki lecz czy na pewno? Fotka. Nie widać kolorów lecz kształt. Ciężko je uchwycić gdyż są bardzo małe. Z góry dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Po kształcie obstawiam ze to Rozdętka. Słabe zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Kup kilka helenek i po sprawie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 To rozdętka. Może być niezłym gratisem do roślin. Raz wyjmuję roślinę z worka, a tam siedzi ten mały bandyta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 Tylko wiecie co bo ja czytałem w necie, że one mają w lewą stronę skręconą skorupę, a te moje mają jakby w prawo. Nie wiem czy dobrze patrzę ale tak widać. Ze zdjęć z goolgle identyczne jak rozdętka wyglądają. Oprócz helenek jak je można zniszczyć bo nie bardzo skąd mam wziąć helenki, a na allegro nie chcę zamawiać jeszcze bo trochę zimno jeszcze jest jak na zwierzęta do akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Włóż do akwa na noc sparzoną marchew, lub sałatę, i na drugi dzień wyciągnij. Rób tak codziennie, będziesz kontrolować ich populacje. A jeśli zrobi się ich więcej, to poczekaj na helenki, aż będziesz w stanie je kupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 Włóż do akwa na noc sparzoną marchew, lub sałatę, i na drugi dzień wyciągnij. Rób tak codziennie, będziesz kontrolować ich populacje. A jeśli zrobi się ich więcej, to poczekaj na helenki, aż będziesz w stanie je kupić.Do 54l ile helenek? 4 starczą? Słyszałem, że przeważnie jest 1 helenka na 10l wody lecz nie chciałbym ich mieć za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 4 wystarczą, trochę to zajmie, ale jeśli okażesz trochę cierpliwości to będzie po kłopocie Oczywiście po wpuszczeniu helenek dalej możesz używać tego sposobu z sałatą Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 11, 2012 Author Share Posted March 11, 2012 Ok. Od jutra spróbuję sposobu z sałatą i marchewką i zamówię sobie 4/5 sztuk helenek. Dzięki. Do zamknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts