Bobix Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Witam, dzisiaj zdechł mi gupik. Podejrzewam zatrucie azotem. Jak się tego pozbyć, żeby nie wpadło na inne ryby ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Raczej azotanem lub azotynem. Masz testy, żeby to sprawdzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 No nie mam narazie pieniędzy żeby takie coś kupić ;/ Ale doradzcie jak to wytępić jak wiecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Zrób podmianę wody. To na początek. Kup testy i kontroluj jakość wody. Kiedy robiłeś ostatnio podmianę wody? Przydałyby się jeszcze jakieś szybko rosnące rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Najpierw trzeba wiedzieć, czy o to dokładnie chodzi. Na azotany to raczej częstrze podmianki wody. I redukcja obsady, ewentualnie więcej roślin. Podaj więcej info o akwarium - będzie łatwiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Możesz zanieść trochę wody z akwarium do sklepu , tam za symboliczne 5 zł zrobią Ci testy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Podmianę zrobie jutro, zbiornik 63l Obsada : 2 samiczki gupika 8 razbor klinowych 6 kirysków panda ampularia Rośliny to po kilka/kilkanaście sadzonek anubiasa, alternather red i reinecki, dużo rotal, 2 kryptokoryny i pelia. Temperatura wody to 26/27 *C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Powie ktoś jeszcze co o tym myśli ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Osobiście nie robił bym paniki po padnięciu jednej ryby. Skoro nie masz testów to nie kombinuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Co masz na myśli ? Czyli nie robić podmianki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Nie. Nie znasz parametrów to jak chcesz z nimi "walczyć"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Aha, a czy w każdym zoolku powinni mi zrobić testy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Aha, a czy w każdym zoolku powinni mi zrobić testy ? Zapytaj , każdy większy sklep ma taką usługę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Witam, właśnie zrobiłem test NO2, wynik to <0,3mg/l, czy robić testy na NO3 ? I czy wymienić wodę, czy poziom NO2 nie jest jakiś krytyczny ? Z góry dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Witam, właśnie zrobiłem test NO2, wynik to <0,3mg/l, czy robić testy na NO3 ? I czy wymienić wodę, czy poziom NO2 nie jest jakiś krytyczny ? Z góry dzięki.Robić podmianę,nie wymianę wody by zbić azotyny (NO2-). Ich poziomu nie powinny wcale wykazywać testy stosowane w akwarystyce czyli (NO2-) ma być zero. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Tak, podmianę źle napisałem Czy ok. 10l wystarczy wymiany ? Czy test na NO3 też zrobić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Tak, podmianę źle napisałem Czy ok. 10l wystarczy wymiany ?Około 30l to będzie 50% ,azotyny NO2-są toksyczne za stężenie letalne przyjmuje się w akwarystyce już 0,5mg/l.Niewiele gatunków przeżywa wyższe stężenia ale są wyjątki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Ale powiedz mi jeszcze czy test na NO 3 też zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Po co teraz test na azotany(NO3-) jak trzeba zrobić podmianę.Najpierw zbij azotyny. Tu niedawno pisałem o tym:przejrzyj podobny problem. wysokie-no2-t44670.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
DRAGO1987 Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Witam. Rób podmiany wody 20% lub 30%, 20% = 20l, 30% = 30l, tak ze by się przydało napowietrzanie wody to tez pomaga. Z 60l? Kiepska matematyka. // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Aha, a czy konieczne jest usunięcie pozostałości po leczeniu ? Bo mam taką możliwość, jutro kupienia węgla do filtra, i podmienie przy okazji wodę Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 A czym leczyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Healthosan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 9, 2012 Share Posted March 9, 2012 Aha, a czy konieczne jest usunięcie pozostałości po leczeniu ? Bo mam taką możliwość, jutro kupienia węgla do filtra, i podmienie przy okazji wodę Jak będziesz robił podmiany to nie konieczne będzie zastosowanie węgla (strata kasy)w takim wypadku.A węgiel aktywny to w pewnym sensie też konkurencja o jony z bakteriami nitryfikacyjnymi przynajmniej przez kilka pierwszych tygodni jego zastosowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 9, 2012 Author Share Posted March 9, 2012 Czy możliwe że przy stężeniu NO2 0,3mg/l ryby się nim zatruły ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts