Lysy3333 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Chcialbym sie zapytac czy w przypadku ospy rybiej zawsze sa takie same objawy. Chodzi mi o biale kropki.Czy jesli ryba sie czesto ociera i traci kolory to mozna ja uznac za chora na ospe? Czy juz wtedy zaczac leczenie? Czy najlepiej poczekac az bedzie miala kropki czyli typowe objawy? I jeszcze jedno pytanie czy uwazacie ze podniesienie temperatury do 30 - 32 stopni na kilka godzin bez stosowania zadnych lekow zniszczy calkowicie pierwotniaka ospy rybiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika15 Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 Chcialbym sie zapytac czy w przypadku ospy rybiej zawsze sa takie same objawy. Chodzi mi o biale kropki.Czy jesli ryba sie czesto ociera i traci kolory to mozna ja uznac za chora na ospe? Czy juz wtedy zaczac leczenie? Czy najlepiej poczekac az bedzie miala kropki czyli typowe objawy? I jeszcze jedno pytanie czy uwazacie ze podniesienie temperatury do 30 - 32 stopni na kilka godzin bez stosowania zadnych lekow zniszczy calkowicie pierwotniaka ospy rybiej? Lepiej zacznij już podawać rybom leki.Samo podniesienie temperatury nic nie pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikor Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 a jak długo trwa leczenie> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reksor Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 Aż wyzdriowieją..Zobacz na superakwarium.pl dział choroby/ ospa rybia i poczytaj jak leczyc i ile czasu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pantcho Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 podniesienie temperatury nic nie pomoże.cyt Monika 15) a walasnie ze pomoglo ja podnioslem temerature do 33stopni i po 12h bylo po ospie bez rzadnych lekow puzniej co dzien obnirzalem temperature o 1 stopien (na poczatku odrazu zszedlem o 3) i mam spokoj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts