Michał132 Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Witam. Chciałbym kupić akwarium 375l z szafką i pokrywą mam 3000zł na wszystko (filtr rośliny ryby żwir) i nie wiem czy taki budżet wystarczy. Jakie ryby proponujecie do takiego zbiornika. Proszę o pomoc. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 3 000 zł? Powinno wystarczyć lekką ręką. Chyba że machnąłeś się o jedno zero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 7, 2012 Author Share Posted March 7, 2012 3 000 zł? Powinno wystarczyć lekką ręką. Chyba że machnąłeś się o jedno zero Nie machnołem 3000 zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Przy takich funduszach, na 375 l nie wahałabym się. Trzeba tylko znaleźć dobry sklep akwarystyczny w okolicy kupić akwa i szafkę. Dołożyć oświetlenia, bo standardy są słabe ( chyba że interesują cię czarne wody). Zainwestować w dobry filtr kubełkowy i dobre podłoże. Gdzałka 300 W. Wolisz akwa roślinne czy bw? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Spokojnie wystarczy, chyba żebyś planował jakieś bardzo drogie ryby. Najpierw zastanó się jakie ci się ryby podobają a potem się coś dobierze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 7, 2012 Author Share Posted March 7, 2012 Przy takich funduszach, na 375 l nie wahałabym się. Trzeba tylko znaleźć dobry sklep akwarystyczny w okolicy kupić akwa i szafkę. Dołożyć oświetlenia, bo standardy są słabe ( chyba że interesują cię czarne wody). Zainwestować w dobry filtr kubełkowy i dobre podłoże. Gdzałka 300 W. Wolisz akwa roślinne czy bw? A co to znaczy to BW? Edit: Spokojnie wystarczy, chyba żebyś planował jakieś bardzo drogie ryby. Najpierw zastanó się jakie ci się ryby podobają a potem się coś dobierze. Podobają mi sie paletki i skalary. Edit2: Jakie firmy akwarystyczne polecacie ? 6.2. Jeżeli czas od napisania ostatniego postu nie przekracza 24h, oraz nie został on poprzedzony postem innego użytkownika, należy używać opcji „edytuj”. // Kahl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Edytuj posty, kiedy chcesz coś dodać, a nie pojawiła się jeszcze odpowiedź. Akwarium bw to coś takiego: To akwarium prawie bez roślin, albo w ogóle bez roślin, z herbacianą wodą i słabym światłem, takie mroczne. Iwagumi to coś takiego: Z trawnikiem Holenderskie, czyli roślinne to coś takiego: Malawi: Które Ci się podoba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 7, 2012 Author Share Posted March 7, 2012 Chciałbym towarzyskie, ogólne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Paletki do typowego towarzyskiego raczej się nie nadają. To są bardzo delikatne ryby jeśli chodzi o parametry wody, więc bardziej polecam skalary jako główne ryby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 7, 2012 Author Share Posted March 7, 2012 Dulle co byś polecała do takiego baniaka? ;] // Atreyu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 7, 2012 Share Posted March 7, 2012 Najlepiej oddzielić dwie sprawy. Powiedz jaki typ wyglądu akwa Ci się podoba. Załóż temat w dziale obsad. Do 375 l polecałabym 2 pary ładnych skalarów. I tu na początek możesz kupić np 6 do 7 ryb i poczekać aż dobiorą się w pary, po czym zostawić tylko najładniejsze pary. A do tego jakieś nie za małe rybki ławicowe i coś na dno. Stado kirysów, lub zbrojnika zależnie od gustu. Ewentualnie, jeśli jesteś zwolennikiem tradycyjnych ogólnych akwa możesz dołożyć harem jakiejś żyworódki. Po drugie zajmij się sprzętem i poczytaj o zakładaniu akwa, żeby prawidłowo dojrzało 3 tygodnie przed wpuszczeniem ryb. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 7, 2012 Author Share Posted March 7, 2012 A jak rozróżnić skalary które dobrały się w pary? Akwa będzie 3-5tygodni czekać i dojrzewać. Wystrój akwarium jaki mi się podoba to np: resources/image/26027 i http://niespodzianka.pl/presents/5fffad ... dc861e.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts