Bobix Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Witam, czy moglibyście powiedzieć, czy szybko rozrośnie mi się sadzonka pelii (mam tylko jedną, to gratis z zoologicznego ) w świetle 2x15W ? Do jakich rozmiarów się rozrasta i jak ją rozmnożyć ? I czy może być umieszczona normalnie w żwirze bez żadnych siatek ? Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Najlepiej ją przymocować żyłką do kamienia lub korzenia. Nie ma szczególnych wymagań świetlnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Nie ma szczególnych wymagań świetlnych.Ale przy standardowym oświetleniu rośnie powoli. Rozmnażanie? Odrywasz kawałek i rośnie dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 Obojętnie jaki kawałek ? A czy jak będzie pływać pod lustrem wody to też urośnie ? Czyli w moim oświetleniu 2x15W będzie rosnąć powoli ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Obojętnie jaki kawałek ?Obojętne. A czy jak będzie pływać pod lustrem wody to też urośnie ?Utonie, nie będzie pływać. Czyli w moim oświetleniu 2x15W będzie rosnąć powoli ?Jakie duże akwa? Opisowe 63l? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 Tak, akwa 63l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Powinna rosnąc tak z umiarem. Ja mam 15W w 54l na razie i rośnie bardzo powoli. Dodam 8W i zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Ja mam 22 W na 60 l i rośnie dosyć szybko. W 3 tygodnie z 3 cm sadzonki jest 15 cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 Oki, poczekam, zobaczymy Ps, czy jeśli mi się niechcący małe kawałeczki plechy oderwały podczas usadzania, to nic się nie stanie ? Czy może będą rosły takie małe kawałki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts