przemo_1008 Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Witam Dzisiaj byłem w sklepie zoologicznym i usłyszałem dwie dziwne rady: 1. Wody nie podmienia się co tydzień tylko trzeba podmieniać rzadziej... co trzy tygodnie 2. Węgiel aktywny z filtra zewnętrznego należy wyciągnąć po 4 tygodniach od restartu... Czy to jest prawda??? Niestety mam pleśniawkę w baniaku i poleciła mi takie preparat http://www.bajcik.pl/product_info.php?products_id=2995 Tylko za bardzo nie wiem jak to stosować... Wlałem już i podniosłem temp do 28 stopni i nie wiem czy włączyć napowietrzacz 24h, narazie mam 12h w nocy bo mam jeszcze bimbrownie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Podmiany robi się co tydzień 10-30% w zależności od potrzeb. Węgla aktywnego się nie stosuje chyba, że po leczeniu ryb, aby usunąć pozostałości lekarstw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_1008 Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 Czyli węgiel aktywny zastąpię czymś innym... A co do tych podmian jakie testy muszę zrobić aby nie podmieniać np. w tym tygodniu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Węgiel zastąp keramzytem albo ceramiką. Wodę i tak musisz podmieniać co tydzień. Kup sobie testy na NO2, NO3, Nh4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_1008 Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 A co myślicie o tym preparacie??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekPC Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Czyli węgiel aktywny zastąpię czymś innym... A co do tych podmian jakie testy muszę zrobić aby nie podmieniać np. w tym tygodniu ? nie podmienja 1. WTF? 2. Pisownia 3. Nie podmieniaj wody, niech ryby pływają do góry brzuchami. To HIBERNACJA! 4. 5. Warn. // Z pozdrowieniami, Kahl Link to comment Share on other sites More sharing options...
Runner Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Czyli węgiel aktywny zastąpię czymś innym... A co do tych podmian jakie testy muszę zrobić aby nie podmieniać np. w tym tygodniu ? nie podmienja Co autor miał na myśli Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo_1008 Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 maciekPC co miałeś na myśli??? Co myślicie na temat tego preparatu??? Ktoś go używał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts