bezkregowiec Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Witam. Wiem, że rybek nie powinno się trzymać w kuli bądź słoiku, ale chodzi mi tylko o 2 dni. Wyjeżdżam na weekend i muszę zabrać rybki. Z powodów oczywistych nie zabiorę całego akwarium, więc rozmyślam o słoiku con. 2l. Domyślam się, że przez 2 dni przebywania dwóch gupików w słoiku nie zabije ich, ale mam pytanie czy 48 godzin w tym naczyniu może spowodować uszczerbek na ich zdrowiu? Proszę o pomoc do piątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 A w jakim celu je chcesz zabrać ze sobą na 48h? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bezkregowiec Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 W takim, że nie ma kto ich karmić, a uważam, że 2 dni nie zrobią im krzywdy, ale wolę zapytać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 O rany! Rozstaw je po prostu na dwa dni. Są w sklepach pokarmy na weekend. Poza tym dwudniowa głodówka im nie zaszkodzi. W słoiku zdechną! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Słoik to prawie najgorsza z możliwych opcji, to jedyna rzecz o jeden stopień lepsza od kuli ( Oczywiście na czas transportu na przykład) Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Śmiało zostaw je w akwarium nic im nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Moje razbory po tygodniowej nieobecności pozjadały korzonki rzęsy. Filtr chodził max kilka godzin dziennie, zależy kto i ile był w domu. Po powrocie wszystkie razbory żyły i były w jak najlepszej kondycji . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Moje razbory po tygodniowej nieobecności pozjadały korzonki rzęsy. Filtr chodził max kilka godzin dziennie, zależy kto i ile był w domu. Po powrocie wszystkie razbory żyły i były w jak najlepszej kondycji . To filtr nie chodzi 24h na dobę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
szak123 Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Chodzi, ale jak byłem na wakacjach i od czasu do czasu ktoś zajrzał, albo i nie to . Mieszkam w bloku i nie mam tak miłych sąsiadów, że zadzwonią w środku dnia, że mi się coś z pod drzwi kopci . Blok jak blok, nie wiem jaka jest instalacja i ile ma lat. Wole dmuchać na zimne, a rybom i tak się nic nie stało . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Kiedyś zostawiłem rybki na weekend w akwarium bez karmienia i nic im nie było Były to gupiki i molinezje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Ryby podobno wytrzymają spokojnie 2 tygodnie, jeśli są zdrowe i w dobrej formie bez jedzenia, ale nie wiem, bo nie próbowałem, i nie zamierzam Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkonosz Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Na brak pokarmu wrażliwy jest tylko narybek, a zdrowe dorosłe ryby spokojnie wytrzymają parę dni bez jedzenia i prędzej z tęsknoty zdechną niż z głodu Sam pomysł zabierania ze sobą ryb w słoju jest dosyć orginalny Ciekawi mnie, gdybyś trzymał dajmy na to wyrośnięte pawiookie, albo 50cm gibbicepsa to, czy też byś je chciał ze sobą zabierać? ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts