expert Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Zdechnął mi skalar dość duży, akwa 100 l (wiem za małe - może dlatego zdechł ), ale "przy okazji" zdechło mi też kilka neonków i mieczyk, czy zdechła ryba mogła zatruć wodę tak, że inne zaczęły zdychać? Przez 2 dni nie zaglądałem do akwa więc mógł tam 2 dni pływać, mam jeszcze kilka innych rybek i czują się dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Martwa ryba może popsuć wodę więc sugeruję podmiankę. Ale najważniejsze - zmierz parametry wody, podaj wymiary akwarium, filtrację oraz pozostałą obsadę. 100l na skalary tak jak piszesz - za małe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
expert Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 Zrobiłem podmiankę, jeszcze 1 neonek się trzyma, poza tym 1 skalar 2 bocje siatkowane, jakiś glonojad, kilka molinezji i kosiarka. Powiązałem fakty i tak kilka dni temu kupiłem 3 nowe neonki, ale przez kilka dni pływały normalnie, żadnych objawów, czy to możliwe że jakaś choroba neonków przywleczona ze sklepu tak szybko je wybiła (i przy okazji skalara i miecza)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Możliwe aczkolwiek nic dalej nie wiadomo. Nie podałeś filtracji, wymiarów i nie zmierzyłeś parametrów wody. Tak więc gdybać można w nieskończoność... Link to comment Share on other sites More sharing options...
expert Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 ale rybki w tym składzie pływały kilka miesięcy, więc tu się nic nie zmieniło, filtr to aquaszut turbo 550 z wymienioną standardową włókniną na gąbkę, wymiary to 100 litrów, nie mierzyłem parametrów wody, takie testy są chyba bardzo drogie, zresztą wirusów i bakterii przecież nie wykryją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Na pierwszy rzut oka masz przerybienie i pewnie ryby zdechły nadmiaru toksycznych substancji! Podmieniasz wodę w akwarium? Jakie ryby zostały i w jakiej ilości? Podaj wymiary akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
expert Posted March 6, 2012 Author Share Posted March 6, 2012 to nie przerybienie, jak miałem 40 molinezji, 2 glony, 2 kosiarki, kilka neonków, mieczów, bocji i 2 skalary to nic nie zdychało, miesiąc temu oddałem 90 % ryb i właśnie niedawno tylko te neonki doszły. A wodę w międzyczasie podmieniałem kilka razy po 30 %, dno było odmulane i filtr czyszczony, więc to chyba jakieś bakterie z tych nowych neonków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Podmiankę powinno się robić raz na tydzień 10 do 20 %. Bez parametrów trudno coś poradzić, ale rybom współczuję. Neony są o wiele bardziej wrażliwe na złe warunki niż żyworódki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 to nie przerybienie, jak miałem 40 molinezji, 2 glony, 2 kosiarki, kilka neonków, mieczów, bocji i 2 skalary to nic nie zdychało,.W takim razie miałeś szczęście A wodę w międzyczasie podmieniałem kilka razy po 30 %, dno było odmulane i filtr czyszczony, więc to chyba jakieś bakterie z tych nowych neonków Kilka razy na tydzień/miesiąc? Więc jak z tym jest, dokładnie. Aha i czy te rybki miały jakieś objawy choroby? Cokolwiek? Podaj wyniki testów, jak już będziesz znał je. nie mierzyłem parametrów wody, takie testy są chyba bardzo drogie, zresztą wirusów i bakterii przecież nie wykryją. Testy nie wykrywają bakterii ani wirusów, fajnie by było hehhe One wykrywają parametry wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted March 6, 2012 Share Posted March 6, 2012 Hmm-wymiary to 100l?Dobrze czytam?No,niestety muszę Cię zmartwić-miałeś przerybienie!A jak miałeś 40 molinezji to nie wiem jakim cudem ci przeżyły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts