Michał132 Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Witam, mam akwarium i mam plagę około 300 SZTUK!!!! Pomocy, co mam zrobić, zabiły mi 3 ryby i rośliny, help. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 ...wybierać... Jakie to ślimaki? Zabiły ryby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 ...wybierać... Jakie to ślimaki? Zabiły ryby? Jakie to nie wiem, były niespodziewane wyłowiłem z 15. Edit: To jakieś z okrągłymi muszlami, małe. mod.- Edytuj posty! Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Zatoczki? Hmm to nie możliwe by zabiły ryby. Pewnie coś innego je zabiło tzn. jakaś choroba Jakie masz rryby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 ...poszukaj, porównaj. Świderki, zatoczki, rozdętki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Ile litrów ma to akwarium ? i jaka obsada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 Akwarium 98l, a obsada do wymiany. To są zatoczki z tego co zobaczyłem na grafice. mod.- Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Kup kilka ślimaków Helena a na pewno sobie poradzą z plagą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted March 5, 2012 Author Share Posted March 5, 2012 Kup kilka ślimaków Helena a na pewno sobie poradzą z plagą. Boję się żeby nie zrobiła się plaga helenek. mod.- Ostrzeżenie za pisownię! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lopezz Posted March 5, 2012 Share Posted March 5, 2012 Akurat to jest pożyteczny ślimak więc jak już będziesz miał plagę Helenek to bez problemu je oddasz , sprzedaż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał67 Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 ja bym wpuscil bocje wspaniale ze 4 szt rozprawia sie z nimi w 2-3 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 ja bym wpuscil bocje wspaniale ze 4 szt rozprawia sie z nimi w 2-3 dni Tylko że bocje od 300l. Kupi je, zjedzą ślimaki, i co potem ? Nie będzie miał dla nich warunków i możliwe że będzie miał problem z oddaniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
fiwus Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 ja bym wpuscil bocje wspaniale ze 4 szt rozprawia sie z nimi w 2-3 dni Tylko że bocje od 300l. Kupi je, zjedzą ślimaki, i co potem ? Nie będzie miał dla nich warunków i możliwe że będzie miał problem z oddaniem a więc kup jedną sztukę- gdy podrośnie będziesz musiał oddać, ale plagę opanujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 11, 2012 Share Posted March 11, 2012 Niech nie kombinuje z bocjami. Helenki wystarczą, zajmie to trochę czasu, ale trochę cierpliwości i problem z głowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michał67 Posted March 16, 2012 Share Posted March 16, 2012 Ja pisze to co z własnego doświadczenia wiem, mam 200l akwa ogólne w nim 3 szt bocji wspaniałej i już od roku nie widziałem żadnego ślimaka nawet po helenkach zostały tylko muszle Dulle: Spam + udzielenie złych rad. +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Bocje może pomogły, ale rosną za duże jak na ten litraż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
izabelaa1988 Posted March 18, 2012 Share Posted March 18, 2012 Nie bój się plagi helenek jak kończy im się pokarm przestają się rozmnażać, ślimaków pewnie nie zlikwidują całkowicie, ale na helenki zawsze chętni się znajdują. U mnie nawet przy sporej ilości ślimaków nigdy nie rozmnożyły się tak,aby mi to przeszkadzało, a nadmiar zawsze można wydać. Zobacz na serwisach aukcyjnych, można je tam taniej kupić (w sklepie płaciłam 7, sprzedawałam je dużo taniej). Warto też wybierać ręcznie- starą kartą kredytową z szyb, do akwarium wrzucić listek sałaty i po pewnym czasie jak oblezą wyjąć i wyrzucić, tak samo działa marchew i tabletki pokarmowe. Wypełzają pewien czas po zgaszeniu światła, wtedy warto zapalić z powrotem i zrobić pogrom. Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filipokon15 Posted March 27, 2012 Share Posted March 27, 2012 Gdy miałem plagę ślimaków to kupiłem kolcobrzucha zielonego. Wcześniej planowałem jej kupno więc miałem jakiś pretekst .Bardzo miła i sympatyczna rybka ,ze ślimakami rozprawiła się w 2 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
blausebol Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Gdy miałem plagę ślimaków to kupiłem kolcobrzucha zielonego. Wcześniej planowałem jej kupno więc miałem jakiś pretekst .Bardzo miła i sympatyczna rybka ,ze ślimakami rozprawiła się w 2 dni. Kolcobrzuch zielony akwa min.120l a kolega ma 98l.Zgadza sie rybka lubi ślimaki ale jest agresywna wobec innych ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 W tym przypadku nie kombinowałbym z żadnymi rybami. Tak jak radzili poprzednicy, pozostaje zakup Helenek albo ręczne wybieranie ślimaczków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Nie ma nic lepszego na ślimaki niż kolcobrzuchy - w tym przypadku jedynie kolcobrzuch karłowaty, bo na zielonego za mały litraż. U mnie w akwarium miałem plagę błotniarek- tak jak piszesz 200 lub ze 300szt, a może i więcej - Kolcobrzuchy wykosiły wszystko w ciągu trzech dni. Z niedowierzaniem oglądałem jak kolcobrzuchy wciągają jak spaghetti ślimaki z muszli. Polecam dwa kolcobrzuchy karłowate, a będzie po sprawie. mod.agunia997- Pisownia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted March 28, 2012 Share Posted March 28, 2012 Nie ma nic lepszego na ślimaki niż kolcobrzuchy - w tym przypadku jedynie kolcobrzuch karłowaty, bo na zielonego za mały litraż. U mnie w akwarium miałem plagę błotniarek- tak jak piszesz 200 lub ze 300szt, a może i więcej - Kolcobrzuchy wykosiły wszystko w ciągu trzech dni. Z niedowierzaniem oglądałem jak kolcobrzuchy wciągają jak spaghetti ślimaki z muszli. Polecam dwa kolcobrzuchy karłowate, a będzie po sprawie. mod.agunia997- Pisownia! A co zrobić z tymi rybkami jak już poradzą sobie z plagą? Dorosłe osobniki bywają udręczliwe i mogą terroryzować resztę obsady. Po za tym nie utrzymasz przy nich zbytnio roślinności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted March 29, 2012 Share Posted March 29, 2012 podstawą ich diety są ślimaki, małże i inne mięczaki, jedzą też ochotkę i inne robactwo, więc roślinność sporadycznie czasem skubną. Kolcobrzuchy karłowate nie rosną duże - max 3-4cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał132 Posted May 6, 2012 Author Share Posted May 6, 2012 Narazie kupilem 1 bocje wspaniala potrzymam z mies i oddam zobaczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted May 6, 2012 Share Posted May 6, 2012 Narazie kupilem 1 bocje wspaniala potrzymam z mies i oddam zobaczymy.Po co to zrobiłeś ? Można było kupić helenki, zamiast bawić się w bocje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts