TuTuTuRuRu Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Mam zamiar kupić akwarium 30l i rozmnożyć gurami mozaikowe. Moje pytania to: 1. Co zachęca do tarła gurami. 2. Czy woda musi być napowietrzana podczas tarła. 3.Czy 30l wystarczy na akwarium tarliskowe. 4. Czy gurami potrzeba w akwarium tarliskowym rośliny,kamyczki itp. 5. Gdy gurami złoży ikrę to od razu wyciągnąć parę gurami. 6. Jaka temperatura dla gurami. Mam 2 gurami: 1 samice i 1 samca. mod.- Pisownia!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Zdecydowanie za małe akwarium nawet na tarliskowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 1.Spora ilość roślin na tafli wody. W moim zbiorniku zawsze pływały pistie i limnobium ale do tarła skłoniła gurami luźno puszczona wgłębka. 2.tak 3.30 ltr. to niewiele, jeśli masz dostęp postaraj się o 60. Gurami podczas tarła są bardzo dynamiczne i sporo pływają, więc będzie zbyt małe. 4.oczywiście. 5.Nie! Samiec sam pozbędzie się samicy(odgoni i nie pozwoli zbliżyć się do gniazda i młodych) a co do samca, to przez pierwszych kilka dni po wylęgu (5-6) on opiekuje się młodymi. Później lepiej odseparować samca od młodych. 6.Podczas tarła podnieść powyżej 28 stopni i dobrze przykryć akwa (brak przeciągów). Powodzenia Ps. W mojej stopce masz opis tarła i zdjęcia młodych z mojego odchowu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TuTuTuRuRu Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 1.Spora ilość roślin na tafli wody. 3.30 ltr. to niewiele, jeśli masz dostęp postaraj się o 60. Gurami podczas tarła są bardzo dynamiczne i sporo pływają, więc Mam akwarium ogólne 60 l a tam mam gurami kirysy gupiki neony kosiarke glonojada molinezje razbory narybek gupika 6x narybek molinezji 6x Tam nie chcą się rozmnażac, samiec nie buduje gniazda, wiec chce kupic 30l i tam zrobic tarliskowe. A w 30l jest możliwośc by złożyły ikre, czy to nie możliwe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Obsadę to masz tragiczną. Dla gurami minimum 112l. Te 60l to możesz użyć jako tarliskowe ale dla gurami to i tak mało. Kosiarki, glonojady i molinezje też się nie nadają do 60l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AquaMario Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 Myślę że to kiepski pomysł. Pomyśl o oddaniu gurami komuś z większym akwarium.(glonojada i kosiarkę dorzuć w prezencie) Masz za małe akwarium. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts