Lucyper Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 Witam. Mam sprawę odnośnie rozmnażania a dokładniej narybku barwnika. Ostatnio jak mi się rozmnożyły w głównym akwarium i rodzice pięknie oprowadzali młode po nim to codziennie po trochu małe stawały się łupem innych rybek aż wyginęły wszystkie. Teraz znowu się rozmnażają bo samica siedzi w grocie i pilnuje jej dokładnie tak jak za pierwszym razem. Moje pytanko brzmi następująco. Czy można odłowić małe (wessać szlauchem) i dać do 20L akwarium tylko nie wiem czy rodziców też przerzucać i czy akwarium urządzać (dno itd itp) czy zostawić tylko z grzałką i ewentualnie filtrem? Można prosić o przerzucenie do działu o rozmnażaniu bo się machnąłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 Zajrzyj tutaj: gdy-w-akwarium-pojawi-sie-ikra-krok-po-kroku-t9288.html Zrób ten kotnik i przeżuć tam ikrę bez rodziców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucyper Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Problem polega na tym że nie jestem w stanie przenieść samej ikry bo grota w której ją złożyły nie ma dna, jest na żwirku albo dnie akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 4, 2012 Share Posted March 4, 2012 W takim razie poczekaj, aż młode się wyklują, zaczną pływać i wtedy je odłów, bez rodziców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucyper Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 ok dzieks. tyle że coś mi ikre dopadło :/ poczekamy miecha i się okaże dalej bo mniej więcej z taką częstotliwością się trą moje rybki. Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts