GALAKTYKA Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Mam u siebie od jakiegoś czasu skalara koleżanki [...]. Jest to chwilowe w poniedziałek skalar miał powędrować do swojego baniaczka, ale przedwczoraj 1 skalar obgryzł mu ogon. Myślałam, że będzie normalnie, ale nie jest płetwa zaczęła robić się biała, a dzisiaj na końcówkach pojawiły się czerwone kropki. Czy to martwica płetw?? Reszta rybek jest w porządku. akwarium 60l grzałka 50W filtr z zestawu 24h napowietrzanie z brzęczyka przez 24h parametrów niestety nie znam Fotki wychodzą bardzo słabe i nie wiem czy coś wniosą. Dopiszę, żeby nie było - wiem, że to akwarium jest za małe, ale to tylko było na jakiś czas, bo właścicielki w domu nie było, a 5 marca planuje już oddać jej rybki. Przerybienia nie mam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Fote możesz wrzucić, zawsze może coś pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciejkos Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 "Jako środek "leczniczy" zastosowałem Ryvanol, w dawce 1g/200 litrów wody" - to cytat z innego forum z opisu wyleczenia rybki z rozległych ran kąsanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted March 3, 2012 Author Share Posted March 3, 2012 "Jako środek "leczniczy" zastosowałem Ryvanol, w dawce 1g/200 litrów wody" - to cytat z innego forum z opisu wyleczenia rybki z rozległych ran kąsanych. I to zadziałało?? Ja sama używam rywanola . Link to comment Share on other sites More sharing options...
niger1317 Posted March 3, 2012 Share Posted March 3, 2012 Nie baw się w rywanole... Zastosuj fmc lub trypaflawine. Zgodnie z tym co jest na ulotce. Oczywiście nie w akwarium głównym, tylko w przygotowanym do tego akwarium "szpitalu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
GALAKTYKA Posted March 4, 2012 Author Share Posted March 4, 2012 Nie baw się w rywanole... Zastosuj fmc lub trypaflawine. Zgodnie z tym co jest na ulotce. Oczywiście nie w akwarium głównym, tylko w przygotowanym do tego akwarium "szpitalu". Problem w tym, że szpitalika nie mam, ale CMF nie działa za dobrze chyba, bo wczoraj wlałam, ale efektów nie widać lepszy jest healthosan (w tym przypadku jeszcze nie sprawdzony) w dawce lekko zwiększonej niż na ulotce działa cuda! Obsada jest i tak skromna, bo jest to para skalarów niestety nie dobrane . Healthosan wcześniej stosowałam z problemami płetw u welona polecam ten lek w 100% - jest bardzo mocny efekt widać już po dobie, lecz jego wadą jest to, że strasznie barwi; jak na rękę kapnie kropla to trzyma nawet 2 dni (chyba, że się skarpetki hebluje). . Jutro planuję zastosować węgiel, a potem dać healthosan, lecz nie wiem czy nie czekać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts