Kubujek Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Wyczytałem na innym forum (niektórzy na nim sądzą że się znają co nie jest prawdą) , że w bardzo małych baniakach szybko robi się duże stężenie NH3 i dlatego trzeba robić często podmianki wody (2 razy w tyg.), nie wiem czy to prawda a mam narazie bardzo malutki baniaczek 13L z bojownikiem i chce sie dowiedzieć od was czy to prawda . Nie chciałem zakładać nowego tematu, więc napisałem to pytanie w moim poprzednim temacie topic43410-50.html , czekałem 5 dni i nikt nic nie odpisał więc zostałem zmuszony do założenia tematu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Tak w mniejszych baniakach bardzo szybko o pogorszenie się parametrów wody. No a na bojownika to masz zbyt mały zbiornik. Co najmniej 2 razy tyle na 1 sztukę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubujek Posted March 2, 2012 Author Share Posted March 2, 2012 wiem wiem, czekam na kase i kupuje 200L, czyli podmiany 2 razy w tyg jak najbardziej wskazane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Myślę, że nie zaszkodzą. Nie przekarmiaj bojka, odmulaj dno i obserwuj. Wypadałoby mieć też podstawowe testy do wody. Ale nade wszystko - czym prędzej zaopatrz się w ten większy zbiornik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Za duże podmiany również mogą doprowadzić do destabilizacji zbiornika. Podmieniaj wodę ale w ilości 1 l i może być 2x w tygodniu. Przydałoby się mierzenie parametrów (szczególnie NH4 i NO2) i najlepiej jakby w akwarium było sporo roślin szybko rosnących Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 Prosta zasada -im mniejszy zbiornik tym trudniejszy w utrzymaniu stałych parametrów wody. Dla przykładu wsyp łyżkę stołową pokarmu do dojrzałego zbiornika 10l a wsyp ją do 200l (bez ryb z takim samymi filtrami.W pierwszym zrobi się za kilka godzin szambo,drugi zbiornik bez problemu poradzi sobie z utlenieniem amoniaku.To praktyka i rozsądek ma podpowiadać ile nawozu (czytaj pokarmu można dodać do danego litrażu). Tu masz kawałek książki Diany Walstad zajrzyj http://www.oriol.pl/77-79.pdf A wiesz dlaczego bojek stoi w100ml wody w kubku w sklepie tygodniami i nie ma tam amoniaku->bo nie dostaje karmy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubujek Posted March 2, 2012 Author Share Posted March 2, 2012 wydaje mi sie ze jest roslin duzo, na polowie podloza rosnie szybka rosnaca roslina, na drugiej polowie sa 2 lupinki kokosa i wokol nich trawa a na kokosach mech, jeszcze jest jedna plywajaca, wczesniej byly objawy nadmiaru azotu (roslinie zolkly stare liscie) ale przeszlo, teraz pletwy bojownika robia sie na kancowkach wyblakle a pozniej sie strzepia, mam jeszcze zbrojnika niebieskiego (cale szczescie mlody ma ok 4cm, mam nadzieje ze nie dostanie karlowatosci) i mu tez tylnia pletwa robi sie wyblakla ale sie nie strzepi, podejrzewam za ma to jakis zwiazek z parametrami, mam nadzieje ze wytrzyma jeszcze troche bo bedzie 200L, testow tez nie mam, mam pokarm w granulkach, daje okolo 10 granulkow dziennie, i jedna tabletke dla ryb dennych i skorupiakow, zmniejszyc jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 ...rośliny od nadmiaru azotu nie marnieją a wręcz przeciwnie, powinny rosnąc wspaniale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted March 2, 2012 Share Posted March 2, 2012 wydaje mi sie ze jest roslin duzo, na polowie podloza rosnie szybka rosnaca roslina, na drugiej polowie sa 2 lupinki kokosa i wokol nich trawa a na kokosach mech, jeszcze jest jedna plywajaca, wczesniej byly objawy nadmiaru azotu (roslinie zolkly stare liscie) ale przeszlo, teraz pletwy bojownika robia sie na kancowkach wyblakle a pozniej sie strzepia, mam jeszcze zbrojnika niebieskiego (cale szczescie mlody ma ok 4cm, mam nadzieje ze nie dostanie karlowatosci) i mu tez tylnia pletwa robi sie wyblakla ale sie nie strzepi, podejrzewam za ma to jakis zwiazek z parametrami, mam nadzieje ze wytrzyma jeszcze troche bo bedzie 200L, testow tez nie mam, mam pokarm w granulkach, daje okolo 10 granulkow dziennie, i jedna tabletke dla ryb dennych i skorupiakow, zmniejszyc jeszcze?Bojek to typowa ryba ,która należy karmić pokarmami naturalnymi a wszelkie płatki czy granulki to tylko uzupełnienie diety,jednostronne karmienie tych ryb takim pokarmem nie sprawi że ryba będzie prawidłowo się rozwijała i dobrze się prezentowała a taki pokarm słabo strawiony będzie znajdował się w odchodach ,jeśli już nie wszędzie można dostać pokarmy żywe to można wszędzie kupić mrożone,dla jednego bojka i jednego małego zbrojnika 1 tabletka czy to vitabinu czy spiruliny i te 10 granulek to za dużo na taki litraż jak masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubujek Posted March 2, 2012 Author Share Posted March 2, 2012 to w poniedzialek lece po cos mrozonego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts