Remos 0 Posted February 27, 2012 Witam , nie jestem pewny czy to tutaj powinienem zamieścić ten post , zauważyłem że jest wiele rodzai akwariów i bardzo chciałbym się dowiedzieć jakie są wszystkie rodzaje , szukałem podobnych tematów lecz nic nie znalazłem , jeżeli jest to temat bez sensu lub nie powinien tu być proszę umieścić go do kosza , gdyż nie chciałbym zaśmiecać forum Share this post Link to post Share on other sites
AsFeron 0 Posted February 27, 2012 Są akwaria proste i profilowane. Są też optiwhite i float. Share this post Link to post Share on other sites
S'Sayan 4 Posted February 27, 2012 Są jeszcze narożnikowe Jest coraz więcej dziwnych wytworów przypominających akwarium lecz te podstawowe podał AsFeron Share this post Link to post Share on other sites
szczupak 0 Posted February 27, 2012 Są jeszcze: - Holenderskie - Biotopowe - Low-tech - High-tech - Ogólne - Gatunkowe itd. Share this post Link to post Share on other sites
Remos 0 Posted February 27, 2012 Są jeszcze: - Holenderskie - Biotopowe - Low-tech - High-tech - Ogólne - Gatunkowe itd. Właśnie chodzi mi o te gatunkowe . Bo widziałem krewetkaria , bojownikaria itp. , ale jeśli znacie dużo gatunkowych to bardzo bym prosiłbym o wypisanie , z góry dziękuję Share this post Link to post Share on other sites
domino 2 Posted February 27, 2012 Chcesz abyśmy wszystkie rybki wypisali? Share this post Link to post Share on other sites
Remos 0 Posted February 27, 2012 Nie , skąd - chodzi mi po prostu o ogólne nazwy i najpopularniejsze nazwy akwariów gatunkowych :> Share this post Link to post Share on other sites
domino 2 Posted February 27, 2012 Np. welonarium - z welonami, rozborarium - z razborami itp. Nie rozumiem twojego pytania. Share this post Link to post Share on other sites
Remos 0 Posted February 27, 2012 Przepraszam najmocniej , nie znam się praktycznie w ogólne na akwarystyce , zacząłem się tym interesować , ale już łapie mniej więcej o co chodzi , dzięki wielkie za pomoc i za zawracanie głowy . Share this post Link to post Share on other sites
domino 2 Posted February 27, 2012 Nic się nie stało, w akwarium jedno gatunkowym zazwyczaj pływają rybki z tego samego gatunku np. same molinezje, gupiki itd. Share this post Link to post Share on other sites
Remos 0 Posted February 27, 2012 Czyli w tym wypadku mam rozumieć np. Gupikarium ? Bo jeżeli tak to załapałem . Share this post Link to post Share on other sites
domino 2 Posted February 27, 2012 Dokładnie tak, załapałeś. Share this post Link to post Share on other sites
JakPla 0 Posted March 1, 2012 Najciekawsze nazwy akwariów gatunkowych to: akararium, drewniakarium, grubowargarium, mułojadarium, ślepczykarium, szydlikarium, ukośnikarium, zagrzebkarium, zwinnikarium, Share this post Link to post Share on other sites
rattusek 0 Posted March 1, 2012 Są też akwaria ogólne/towarzyskie w których pływają różne gatunki najczęściej pochodzące z różnych biotopów. Share this post Link to post Share on other sites
SkanDaL 2 Posted March 1, 2012 Są też akwaria ogólne/towarzyskie w których pływają różne gatunki najczęściej pochodzące z różnych biotopów.Które mają podobne wymagania-zapomniałeś dodać Share this post Link to post Share on other sites
topsyt 0 Posted March 1, 2012 Najciekawsze nazwy akwariów gatunkowych to: akararium, drewniakarium, grubowargarium, mułojadarium, ślepczykarium, szydlikarium, ukośnikarium, zagrzebkarium, zwinnikarium, Zapomniałeś dodać, że zwinnikaria dzielą się na zwinnikaria czerwonouste, zwinnikaria ogonopręgie... Share this post Link to post Share on other sites
quieen 0 Posted August 14, 2012 Szukałam podobnego tematu- ja myślę,że chłopu chodziło o to, o co i ja zapytam. Stosuje się tu słownictwo, często nawet jakieś skróty typu BW ( już rozkminiłam, że bl. water), holenderskie ( to znaczy, że roslinne głównie, hę ? ), ale jeszcze jakieś dziwne zlepki słowne są- iwagumi czy coś takiego- czy możecie wyjaśnić o co chodzi ? Share this post Link to post Share on other sites
Atreyu 6 Posted August 14, 2012 iwagumi czy coś takiego- czy możecie wyjaśnić o co chodzi ? http://bit.ly/JgcKK8 Share this post Link to post Share on other sites
quieen 0 Posted August 14, 2012 Ależ dziękuję, po cóż ta uszczypliwość. Już sobie poznajdywałam nawet LT a chciałam głupio pytać znowu....(dochodzę do wniosku, że w mojej rodzinie niechcący zawsze posiadano akwaria LT ) Share this post Link to post Share on other sites
p.Agassiza 9 Posted August 15, 2012 Są także, akwaria żarówki 8-) ,umywalki i moje ulubione ,kible (w nich pewnie nie trzeba mieć instalacji CO2 bo gazu tam nie brakuje ). Share this post Link to post Share on other sites