Jump to content

Jak długo czekać na działanie bimbrownii?


przemo_1008
 Share

Recommended Posts

Witam!

 

Mam problem z bimbrownią...

Bimbrownie podłączyłem do akwarium o 21.00 i nie puszcza żadnych bąbelków :(

Mam napięte wężyki a do akwarium nic nie wlatuje...

 

Bimbrownia z przepisu 1410

Schemat:

Zacier - wężyk - zaworek zwrotny - wężyk - "oczyszczalnia"(wężyk do samego dołu) - drugi wylot (wężyk do akwarium) - zaworek zwrotny - dyfuzor

 

Pomóżcie!

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem tak:

1l zagotowanej wody wymieszałem z 400g cukru potem wsypałem około 10g drożdży i łyżeczkę sody oczyszczonej. Pomieszałem i poczekałem aż woda ostygnie...

i wlałem do oczyszczalni również 1l wody z czajnika (najpierw poczekałem aż ostygnie...)

 

Drożdże były w proszku... Dr Oetkera paczki po 7g (wsypałem dwie...)

Link to comment
Share on other sites

1l zagotowanej wody

Z tego co ja wiem to drożdży nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie tylko ciepłej ponieważ w gorącej mogą nie działać. Powiedziała mi to moja mama i potwierdzam - w zagotowanej wodzie nie działają.

 

 

Osobiście polecam zastosować więcej cukru, i więcej drożdży ponieważ jak ja robię, a dokładniej robiłem bimbrownie to dawałem wody 1 litr w butelce 1,5l do tego drożdży dokładnie nie wiem ile ale wydaje mi się, że tak 1/5 kostki i do tego wszystkiego dodawałem tyle cukru, że jak nie był rozpuszczony to woda wypełniała całą butelkę tzn. nie, że się wylewała tylko trochę poniżej otworu i taka bimbrownia działała spokojnie 2 tygodnie, a nieraz dochodziło nawet do 16-17 dni więc jak na bimbrownie wynik był zadowalający, a dodam jeszcze, że nigdy nie trzymałem się przepisów co do grama ponieważ lepiej dać więcej cukru niż ma go być za mało.

Link to comment
Share on other sites

W sumie nigdy nie stosowałem drożdży w proszku,ale nie wiem czy to ma znaczenie.Powinny reagować te i te.Sprawdź szczelność na całości: wężyki,korki,miejsca gdzie ściskałeś butelkę.Zaczekaj a jak się nie uda powtórz całą procedurę.Niewątpliwie gdzieś jest błąd bo to musi gazować.Ja zawsze rozpuszczałem w ciepłej wodzie i nie było to problemem.Chociaż faktycznie we wrzącej może nie być im dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Zagotuj wode wlej do miarki 1 litr wsyp cukier do wrzątku 400gr żeby sie rozpuścił, poczekaj aż ostygnie dodaj drożdże 10gr wymieszaj aż sie drożdże rozpuszczą i wlej do butelki gdzie ma być zacier i ciesz się co2, o ile masz szczelną bimbrownie.

Link to comment
Share on other sites

Zagotuj wode wlej do miarki 1 litr wsyp cukier do wrzątku 400gr żeby sie rozpuścił, poczekaj aż ostygnie dodaj drożdże 10gr wymieszaj aż sie drożdże rozpuszczą i wlej do butelki gdzie ma być zacier i ciesz się co2, o ile masz szczelną bimbrownie.

Tu masz odpowiedź,nie kombinuj.

Nie dawaj żadnej sody.

Typowa bimbrownia 1410.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...