Ona :) Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Czy kamień z piaskowca może być w akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda78 Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 może być, tylko trzeba go najpierw polać octem i zobaczyć czy się nie pieni jak się pieni to znaczy, że ma za dużo wapnia i będzie za twarda woda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ona :) Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 Polałam go octem i sie nie pienił wcale. Tylko, że on sie troche kruszy, więc można go włożyć do akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda78 Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 trzeba go dokładnie wypłukać i wyszorować szczotką i można wkładać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Nie można wkładać chyba, że masz malawi , test octowy jest marnym odpowiednikiem prawdy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda78 Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Nie można wkładać chyba, że masz malawi , test octowy jest marnym odpowiednikiem prawdy. a jak się włoży dodatkowo korzeń, czy on zbalansuje działanie piaskowca? (opinia z innego forum) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Nie do końca tak będzie. Rozwijając myśl piaskowiec podniesie tobie tww w znacznym stopniu i two w trochę mniejszym . Korzeń mało co zbije z pH, no może jak będzie pH 8 to zbije na 7,9, więc i twardości nie ruszy. Wszystko zależy ile tego będzie , piaskowca i korzeni, ale osobiście nie polecam. Najlepiej sprawdzić czy ten piaskowiec podnosi pH i tww i two, Wszystko zależy jakie pH jest i jakie ryby będą . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ona :) Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 To mam go wkładać czy nie ? Bo teraz to juz nie wiem czytałam w internecie że można piaskowiec trzymać w akwa tylko że trzeba go wygotować we wrzątku i w soli kuchennej i teraz to juz naprawde nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mobika Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Generalnie to nie powinno się test z octem nie jest najlepszy. Piaskowiec podwyższa twardość. Wsadzenie korzenia zmniejsza kwasowość. To dwa różne tematy.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts