kociolfigo Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Witam Mam stadko 13 neonów innesa , są to ryby stadne , a trzymają się w ławicy tylko wieczorem i w czasie zagrożenia , tak to to po całym akwa rozwleczone. Moje pytanie czy są jakieś ryby trzymające/pływające się cały czas w ławicy , czy może wszystkie tylko gdy poczują jakieś zagrożenie łączą się w ławicę dzięki i pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 rozbory, danio, kirysy, brzanki Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziomy111 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 odpowiedziałeś sobie na pytanie, gdy są w ławicy czują się zagrożone... choć różnie to z nimi bywa moje w 120l bez powodu łączyły się w stadko, zależy od ryb ale wydaje mi się patrz początek wiadomości Link to comment Share on other sites More sharing options...
paco1981 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 A gdy kupowałeś te neonki to były z jednego miotu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kociolfigo Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 po części kilka nie było z tego samego miotu. Kiryski też mam i też cały czas razem nie pływają , są jakieś yby które cały czas pływają razem?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
paco1981 Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Jeśli neonki są z jednego miotu to znacznie częściej pływają w stadku, w przeciwnym razie pływają rozproszone po całym zbiorniku i chwilami w ławicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olyvka Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 neony dobrze czują sie w lekko przytłumionym świetle... w koncu właśnie wtedy najładniej widoczna staje sie ich wstęga, w naturze właśnie ona zapobiega rozproszeniu sie stada... wiec być moze silne światło sprawia ze tak sie zachowują... Pamietajmy ze w naturze zyją w bardzo słabo przejrzystych wodach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Jeszcze zależy jakie masz akwarium. Jak masz małe to one nawet jak nie widać ławicy to czują się w ławicy. Jak jest akwarium większe, to tą ławicę łatwiej i częściej można zauważyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekD Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 rozbory, danio, kirysy, brzanki Wydaje mi się , że to są ryby podobne do neonów innesa i innych neonków... A takim zachowaniem nie musisz się martwic bo moje maja tak samo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 W filmie dokumentalnym na tvp był raz odcinek o zwierzętach amazoni i tam tłumaczyli że ta wstęga jest bardzo wrażliwa na drganie wody,stanowi ochronę tej rybki przed naturalnym wrogiem,to był jakis kolorowy ptak,nazwy nie pamiętam ale nie było tam nic wspomniane że ta wstęga pomaga się trzymać neonkom w stadzie. Z tego co ja zaobserwowałem to neonki,danio itp.rybki tworzące stadka pływają razem tylko w dużych akwariach, w mniejszych się rozpraszają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts