Kars Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Witam, jak rozpoznać która rybka to która? Zmienniak plamisty spełnia moje wymagania jeśli chodzi o wielkość i temp wody do obecnej obsady, więc nie mogę się pomylić. Jedyną konkretną informację, którą znalazłem to taka, że wielobarwny jest smuklejszy i ma rząd pionowych pasów po bokach (czego nie zauważyłem na zdjęciach z neta). Nie chciałbym kupić nieodpowiednich rybek w zoologicznym. Wiadomo, że sprzedawcy nie pomogą ;], więc muszę zdać się na własną, a raczej Waszą wiedzę . Jest jakiś łatwy sposób na rozpoznanie młodych osobników? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał84 Posted February 18, 2012 Share Posted February 18, 2012 Po pierwsze nigdy nie patrz na zdjęcia z neta,a przynajmniej nie wierz ślepo we wszystko co tam piszą. Tak zmienniak wielobarwny jest smuklejszy,i większy od plamistego. Co do tych pasków u form barwniejszych mogą być niewidoczne,ale zgadza się. Teraz jak powinna wyglądać forma dzika plamistego: I forma dzika wielobarwnego: I tu masz odmiany barwniejsze Takie wielobarwne są najczęściej spotykane w sklepach: I tu typowy plamisty: I jeszcze jedno,w sklepach zoologicznych kupują rybki z hodowli wielobarwnych i plamistych, wrzucają do jednego zbiornika i podpisują platka.W wielu sklepach to widziałem i niestety takie coś się przyjęło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts