Newbie Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Witam. Mam problem z wodą, wydaje się matowa. Podmieniam wodę regularnie i nic, może to przez to, że "specjaliści" z Kakadu wcisnęli mi tyle rybek. Fotki akwarium: http://img5.imageshack.us/my.php?image=dsc00278r.jpg i http://img5.imageshack.us/my.php?image=dsc00279i.jpg Proszę o nie za ostrą krytykę, bo jestem jeszcze mało doświadczonym akwarystą. Mam w planach założenie akwarium 200 L i wszystkie ryby wymagające dużego litrażu tam trafią. Czyli praktycznie wszystkie:) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Fotki nie działają. Jaki filtr jakie akwarium i pełna obsada, czas dojrzewania akwarium i jakie podmiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Newbie Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 http://img5.imageshack.us/my.php?image=dsc00278r.jpg http://img5.imageshack.us/my.php?image=dsc00279i.jpg tu masz linki Filtr: Aquael 260l/h Grzałka: 25 W Żarówka: 40 W Niestety nie wiem jak się nazywają roślinki. Obsada(błagam bez krytyki ): 3 dorosłe Molinezje i 36 malutkich(35 do oddania bo brązową zostawiam:)) 2 Mieczyki 2 Brzanki Brokatowe 2 Zbrojniki Niebieskie(Do oddania lub trafią w jak najszybszym czasie do dużego Akwarium) 4 Danio różowe(wiem że ryba stadna i powinno być więcej) 1 Razbora Klinowa(to samo co danio, w zbiorniku 200l dostanie kolegów i koleżanki:)) 2 Gupiki 3 Kardynałki złote Akwarium dojrzewało prawie 2 tyg. Zmieniłem: Żwirek[płukany(30 min) i gotowany(30 min)] Korzeń[płukany(30 min) i gotowany(1 h)] Roślinki ta mniejsza dostała nawóz. Muszelki i dodałem kamyczki, też płukane:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Oj a zbiornik w ogóle ile ma czasu od zalania, obsada jest twoim głównym problemem , wywal kamienie i muszelki, nie napisałeś jaki to jest zbiornik, ale po grzałce wnioskuje że 25 l , jeżeli tak to możesz zostawić gupiki, reszta do oddania. Nic na tą wodę nie poradzisz dopóki nie zredukujesz obsady, niedługo będzie gorzej i zaczną ci ryby padać, od stężenia toksycznych związków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Newbie Posted March 9, 2009 Author Share Posted March 9, 2009 Tyle że wszystko zaczęło się po zmianie wystroju akwarium. Wszystkie rybki zostaną przeniesione odrazu po zakupie akwarium 200l (oczywiście jak woda dojrzeje). Jak myślisz czy rybki wytrzymają jeszcze około 1,5 miesiąca? Dzięki za porady. Na to pytanie jeśli możesz to odpowiedz PM. Z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Moim zdaniem nie wytrzymają , chyba że zaopatrzysz się w testy NH3, NO2 i NO3 i będziesz podmieniał wodę w razie konieczności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasjopea Posted March 9, 2009 Share Posted March 9, 2009 Ja stawiam na to ,że powodem jest żwirek . Gdy miałam ten czarny żwir było początkowo podobnie - i też był płukany. Jak długo się utrzymuje taki stan ? Bo u mnie to się ustabilizowało po ok 3 dniach ...ale i tak żwirek zmieniłam z powodów innych niż mętna woda:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasio 1986 Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 Ja mam ten sam problem po dodaniu czarnego żwirku... Poczekam jeszcze parę dni, jak się nie wykrystalizuje to zmienie żwirek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Newbie Posted March 10, 2009 Author Share Posted March 10, 2009 Mam żwirek bazaltowy i marmurkowy. Było go trochę przymało, więc dokupiłem torebkę czarnego żwirku(naturalnego) w sklepie akwarystycznym. To może być przyczyna mętnienia wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
thugdogg Posted March 10, 2009 Share Posted March 10, 2009 napewno zwirek kolega mial taka sama sytuajce moga byc jeszcze muszle przyczyna tego sproboj najpierw wyciangac muszle z akwariumi zostawic wode niech sie filtruje caly czas zrobic podmiane wody i wtedy zobaczyc jezli efetk ten sam to zwir ten ktory kupiles Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasio 1986 Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Trzeba bardzo dokładnie wypłukać żwirek, u mnie woda jest już ok, ale 2 dni była mętna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Mam problem z wodą, mianowicie miałem w akwarium mikrosporilioze, usunąłem chore ryby-neony i dla odkażenia "wsypałem" KMnO4. Po dodaniu tej soli wodę mam zielonkawą i dość mętną. czy jest jakiś sposób na poprawę jakości wody?? Taka sytuacja utrzymuje się od weekendu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thugdogg Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 po kilku podmianach wody powinno byc dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts