Dziku1991 0 Posted March 12, 2009 Wodę podmieniłem dzisiaj lecz niestety zostały tylko dwie krewetki, wyłowiłem 4 martwe.Chyba uporam się z parametrami wody a dopiero później wpuszczę krewetki.Woda z wodociągów ma o niebo lepsze parametry bo TwO mierzyłem i miała 16 stopni czyli krewetki by żyły w takiej ale całej wody nie wymienię.Pojutrzu zrobię kolejną podmianę ale chyba tym razem z wodą destylowaną aby zbić TwO do powiedzmy 18 teraz zbiłem o 2 stopnie i jest 24 co i tak jest bardzo bardzo dużo najwyżej poczekam na młode mojego kolegi jakieś 2 miesiące i wtedy już uporam się z parametrami wody bo wątpię w to aby te krewetki przeżyły Share this post Link to post Share on other sites
korozja 6 Posted March 13, 2009 przykro mi postaraj się znaleźć przyczynę żeby sytuacja się nei powtórzyła. i nie zrażaj się do krewetek Share this post Link to post Share on other sites
Dziku1991 0 Posted March 13, 2009 Żyją dwie chociaż tyle dobrze...Jutro doleję demineralizowanej żeby zbić jeszcze trochę TwO...Po zbiciu o kilka stopni znalazłem dzisiaj wylinkę i dwie krewetki śmigają.Szkoda że tylko dwie ;/ no ale to lepsze niż nic. Share this post Link to post Share on other sites
mayaca 0 Posted March 13, 2009 Częsta przyczyną śmierci krewetek są uzdatniacze do wody.Twardość w twoim zbiorniku jest bardzo wysoka ,to fakt,lecz po dłuższej aklimatyzacji nie powinno być problemów z obsada krewci.Swoją drogą skąd taka twardość w Osieku?Zapraszam po wodę do Kęt. Share this post Link to post Share on other sites
Dziku1991 0 Posted March 14, 2009 No ja miałem wodę ze studni...Wodociągowa ma TwO 16 czyli 10 stopni mniej niż moja ze studni.Zostały dwie krewecie i żyją w wodzie która ma 23stopnie twardości więc coś chyba jeszcze oprócz twardości im zaszkodziło.Teraz normalnie wylinkę mają znalazłem pancerzyki.Stopniowo będę obniżać twardość aż do 15 stopni i wtedy krewetki kupię i będzie gitara. Share this post Link to post Share on other sites
ISSAC 0 Posted March 17, 2009 a może poprostu kupiłeś stare krewetki albo jakieś zchorowane Zapraszam po wodę do Kęt. a krewetki też masz bo jak założe akwa i ono już dojrzeje to może się do Ciebie bym zgłosił Share this post Link to post Share on other sites
korozja 6 Posted March 17, 2009 a może poprostu kupiłeś stare krewetki albo jakieś zchorowane jego kolega kupował w tym samym czasie i tamte krewetki mają się dobrze. ISSAC nie jest dobrze szukać wymówek dla własnych błędów Share this post Link to post Share on other sites
Dziku1991 0 Posted March 17, 2009 Krewetki były młode dopiero lekko wybarwione.Krewetki mojego kumpla noszą już jajeczka ja z dnia na dzień poprawiam warunki moim krewetką i 3 żyją i wśród nich wyróżniłem już na pewno jednego samca i jedną samicę może po zbiciu TwO do 12 uda mi się uchować jakieś młode.Teraz w akwarium panuje już TwO ok 17-18 więc jest lepiej i to o wiele.Zauważyłem że moje krewetki są o wiele ładniej wybarwione niż jego...Tak wygląda jedna z moich krewetek(reszcie ciężko zrobić zdjęcia bo się ukrywają w gęstwinie;D): jego krewetki są bardziej blade ale większe. Share this post Link to post Share on other sites
korozja 6 Posted March 18, 2009 jeśli krewecie mają sie lepiej po zbiciu twardości, to chyba zagadka rozwiązana. teraz powinno być już dobrze co do wybarwienia, to może karmicie innymi rzeczami. krewetki o bardziej urozmaiconej diecie (np marchewka, albo specjalne pokarmy na wybarwienie) ładniej się wybarwiają. Share this post Link to post Share on other sites
Gr0m 0 Posted April 1, 2009 Calutki temacik przeczytałem i widzę że już się uporałeś w sumie z zagadką. A zrób testy u tego kolegi sprawdź i porównaj wyniki. Share this post Link to post Share on other sites
Dziku1991 0 Posted April 1, 2009 Kolega ma TwW 11 bo ma tam jakiś filtr który uzdatnia wodę do pralek itp i on z tego leje wodę do akwa...Aktualnie zbieram na filtr RO aby zbijać twardość wody.U niego 7 samic nosi jaja a ja czekam aż coś się z nich wykluje i podrośnie bo wtedy dostanę młode krewety i krewetkarium wreszcie ruszy.Mam nadzieję, że już bez żadnych problemów... Share this post Link to post Share on other sites