Flexior Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Witam Najpierw podam dane akwarium, potem podam problem. Akwarium 63l Oświetlenie 2x 15W Temp. ok. 23*C pH 6,7-7,3 Podłoze Aqua Substrat ll+ Nawozy: Bimbrownia CO2, Symfonia Złota, Planta Gainer Ferro+ A więc w moim akwarium mam roślinę limnophila sessiliflora. Do tej pory rosła mi najszybciej w akwarium, przycinałem ją co 2-3 tyg i dosadzałem obok. Jakieś 3tyg temu zobaczyłem, że ta roślina, szczególnie te środkowe, łysieją od dołu, tzn. była sama łodyga i w górnej części normalne listki. Nieestetycznie to wyglądało, więc wyciągłem prawie wszystkie pędy, odciąłem "łyse" łodygi i posadziłem te rośliny z listkami. Obecnie te posadzone rośliny nie rosną już tak gęsto i ich listki brązowieją. Oto zdjęcie na którym wszystko jest ok: A tutaj zdjecie roślin z aktualnym wyglądem: Dodam, że wszystkie inne rośliny rosną normalnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 może podczas podmianki dostała szoku w postaci twardej wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sagra Posted February 16, 2012 Share Posted February 16, 2012 Prawdopodobnie żelaza im brakuje. Masz za zimną wodę, powinno bć ok 26st C, a tym bardziej, ze jak widzę, masz tam neonki. Aha i oswietlenie masz za mocne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flexior Posted February 16, 2012 Author Share Posted February 16, 2012 Własnie zacząłem od tygodnia nawozić Planta Gainer Ferro+ i różnicy u tej rośliny nie ma, natomiast u innych tak i to zdecydowanie pozytywne. Za zimna woda?? Neonki potrzebują 22-25*C, roślinka to samo (no może 26*C max) Czy niecałe 0,5W/l jest za mocne?? Według mnie to standard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts