Jump to content

problemy z utrzymaniem

menntos
 Share

Recommended Posts

Witam.. :) Akwa mam od niespełna 3 m-cy, więc to moje pierwsze kroki. Od pewnego czasu mam pewien problem, ale od początku: Litraż:30l, filtr:AQUEL PAT-mini 230V,4w,50hz, Oświetlenie:AQUEL 11W,230V,60Hz, grzałka utrzymuje temp. od 22 do 25 stopni (waha się). (wszystko włączone 24h, oprócz oczywiście lampki ;) Obsada: 4x neon czerwony, 2x mieczyk hellera, 2x kirysek panda, 4x gupik, i jedna żabka, 2 wapienne kamienie, drobny żwirek kwarcowy i 2 roślinki(nie znam nazwy)...A więc: Początkowo woda dojrzewała niestety tylko 2 dni (przy wlaniu uzdatniaczy) ponieważ pan w sklepie nie podał mi faktycznego czasu dojrzewania wody, wpuściłam rybki, woda była mętna i białwa, jednak po tygodniu wszystko ustabilizowało się. Problem zaczął się dopiero po wymianie 10% wody. Znów woda jest mętna i biała do tego coraz więcej rybek pada dosłownie "z zaskoczenia" Wyglądają na zdrowe, żwawo pływają a nagle np.wstaje rano i leżą już na dnie nieżywe. Coraz bardziej mnie to przygnębia, bo staram się ze wszystkich sił, ale nie wiem co zrobić. Proszę o szybką w miare możliwości odpowiedź i z góry Dziękuje za pomoc . ;)

Nie , niestety nie mam takich testów ... Muszę jak najszybciej je zakupić ... Ile mniej więcej mogą kosztować i jakie powinny być wyniki ? Czy ostatnie zdychanie rybek może być powodem przerybienia , czy też tego , ze woda początkowo nie "dojrzała"? Wszystkie rybki to narazie maluchy, potem planowałam przenieść je do większego akwarium ... Nie zdało by to egzaminu ?

Aha ... Wobec tego cześć rybek będę musiała chyba oddać ...teraz tylko pytanie które oddać tak , aby wszystko grało ? Zależało by mi na kiryskach , mieczykach i gupikach .jednak nie wiem czy to i tak nie zaduzo jak do takiegp litrazu ... I jeszcze jakie testy mogę kuic na początek żeby poprawić parametry wody im zniwelować jej mętność ?

hallo

Niepokojąco brzmi "...2 wapienne kamienie, drobny żwirek kwarcowy...". Daj zdjęcie proszę podłoża i tych kamyczków. Jeśli to są wapienie to będą zatwardzać wodę, mogą również powodować jej mętnienie poprzez wypłukiwanie wapnia.

http://speedy.sh/ghExM/2012-02-20-18.52.12.jpg Wklejam link do zdj , bo nie umiem inaczej wstawić fotki .. przepraszam , ze tak późno odpisuje , jednak ostatnio nie mam czasu ...

2 kamyszki znajdują sie po środku za bujną roślinnością ,która wyrosła az po niebo ( także z braku czasu podcięcia ) + jeden mały , biały

Ogółem woda zrobiła sie już troszkę bardziej przejrzysta .. ale i tak daleko jej do krystaliczności ;)