menntos Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Witam.. Akwa mam od niespełna 3 m-cy, więc to moje pierwsze kroki. Od pewnego czasu mam pewien problem, ale od początku: Litraż:30l, filtr:AQUEL PAT-mini 230V,4w,50hz, Oświetlenie:AQUEL 11W,230V,60Hz, grzałka utrzymuje temp. od 22 do 25 stopni (waha się). (wszystko włączone 24h, oprócz oczywiście lampki Obsada: 4x neon czerwony, 2x mieczyk hellera, 2x kirysek panda, 4x gupik, i jedna żabka, 2 wapienne kamienie, drobny żwirek kwarcowy i 2 roślinki(nie znam nazwy)...A więc: Początkowo woda dojrzewała niestety tylko 2 dni (przy wlaniu uzdatniaczy) ponieważ pan w sklepie nie podał mi faktycznego czasu dojrzewania wody, wpuściłam rybki, woda była mętna i białwa, jednak po tygodniu wszystko ustabilizowało się. Problem zaczął się dopiero po wymianie 10% wody. Znów woda jest mętna i biała do tego coraz więcej rybek pada dosłownie "z zaskoczenia" Wyglądają na zdrowe, żwawo pływają a nagle np.wstaje rano i leżą już na dnie nieżywe. Coraz bardziej mnie to przygnębia, bo staram się ze wszystkich sił, ale nie wiem co zrobić. Proszę o szybką w miare możliwości odpowiedź i z góry Dziękuje za pomoc . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Potrzebny byłby No2 i No3. Masz możliwość zrobienia takich testów? Przede wszystkim trzeba zmienić obsadę, bo jest fatalna. Z tego co tam masz może zostać Gupik i żabka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menntos Posted February 15, 2012 Author Share Posted February 15, 2012 Nie , niestety nie mam takich testów ... Muszę jak najszybciej je zakupić ... Ile mniej więcej mogą kosztować i jakie powinny być wyniki ? Czy ostatnie zdychanie rybek może być powodem przerybienia , czy też tego , ze woda początkowo nie "dojrzała"? Wszystkie rybki to narazie maluchy, potem planowałam przenieść je do większego akwarium ... Nie zdało by to egzaminu ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Przerybienie tak. Może niepoprawna opieka. Ogólnie sprowadza się wszystko do złych parametrów wody. Złe parametry wody, ale takie wynikające z niedojrzałego akwarium zabijałyby ryby w pierwszych 2-3 tygodniach od założenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menntos Posted February 15, 2012 Author Share Posted February 15, 2012 Aha ... Wobec tego cześć rybek będę musiała chyba oddać ...teraz tylko pytanie które oddać tak , aby wszystko grało ? Zależało by mi na kiryskach , mieczykach i gupikach .jednak nie wiem czy to i tak nie zaduzo jak do takiegp litrazu ... I jeszcze jakie testy mogę kuic na początek żeby poprawić parametry wody im zniwelować jej mętność ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Do tego litrażu z tego co masz nadają się tylko gupiki... Testy: No2, No3. Fajnie byłoby kupić też Ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziki Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 hallo Niepokojąco brzmi "...2 wapienne kamienie, drobny żwirek kwarcowy...". Daj zdjęcie proszę podłoża i tych kamyczków. Jeśli to są wapienie to będą zatwardzać wodę, mogą również powodować jej mętnienie poprzez wypłukiwanie wapnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
menntos Posted February 20, 2012 Author Share Posted February 20, 2012 http://speedy.sh/ghExM/2012-02-20-18.52.12.jpg Wklejam link do zdj , bo nie umiem inaczej wstawić fotki .. przepraszam , ze tak późno odpisuje , jednak ostatnio nie mam czasu ... 2 kamyszki znajdują sie po środku za bujną roślinnością ,która wyrosła az po niebo ( także z braku czasu podcięcia ) + jeden mały , biały Ogółem woda zrobiła sie już troszkę bardziej przejrzysta .. ale i tak daleko jej do krystaliczności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominika1250 Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Kup testy i je zrob, moze masz za duzo No2 czy No3 albo to poprostu sie gwaltownie wacha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts