marrcuss Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Witam. W moim krewetkarium pojawiły się nicienie podejrzewam że przyniosłem je tydzień temu z nowymi krewetkami do których dostałem gałązkę rogatka. Nicienie maja jakieś 3mm długości jest ich pełno i tutaj moje pytania: Czy zastosowanie chloraminy nie zabije mi obsady??? Czy kupienie helenki (podobno skuteczna) nie doprowadzi mi do zabicia ampularii?? Czy zmiana temperatury pomoże lub pogorszy sprawę?? Czy Otoski z ogólnego akwa mogłyby mi pomóc z zagładzie??? Póki co zastosowałem CMF tropikala tylko to mam pod ręką. Musze kupić chloraminę. Podniosłem temperaturę do 28st akwa 20l Obsada 7szt krewetek RC 1szt bojownik syjamski 1szt ampularia Roślinki od założenia akwa (2mies) Limnofila bezszypulkowa, Willow moss. od 3 tygodni liście dębu od tygodnia Rogatek Parametrów wody nie znam i nigdy nie sprawdzałem bo nie miałem problemów jedyna choroba przez 2 lata ogólnego to była ospa ze zbyt zimnej wody. Wody nie podmieniam gdyż przez parowanie dolewam codziennie prawe pół litra wody. Mieszkańcy czują się dobrze i są aktywni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 Nie lej chemii a tym bardziej CMF, który stosuje się przeważnie na ospę. Przegłodź trochę bojownika a on już się zajmie nicieniami. Podmieniaj wodę co tydzień bo możliwe, że poprzez przekarmianie i nieodmulanie masz teraz problem z nicieniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert f Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 bojownik to nie spszątaczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
marrcuss Posted February 13, 2012 Author Share Posted February 13, 2012 A co z otoskami i helenką???pomogą??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Otoski są roślinożerne a helenka raczej nie upoluje nicienia Zrób głodówkę bojownikowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts