Bobix Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Witam, tak jak w temacie, dzisiaj w akwarium zaczęły pływać kiryski i 2 ramirezki (jeden dorosły samiec, i młoda rybka, której płeć ciężko jeszcze rozpoznać). Chodzi o to, że samiec ramirez pływa przy szybie, do góry, do dołu, tak w kółko. Co to może być? Czy to świadczy o tym, że w akwarium coś brakuje? Inne ryby tak nie robią, tylko ta. Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 U mnie robią tak, gdy są głodne. Masz dużo roślin w akwarium? Może nie mają się gdzie schować i pływają z przodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Ale dałem im już jeść, to raczej nie przez to :/ A roślin mam narazie mało, one nie pływają z przodu, tylko po bokach akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Opisz zbiornik i obsadę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Masz zarośnięte akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Zbiornik 63l Obsada: 6 kirysów panda 2 ramirezy (w planie mam jeszcze kupić stado razbor klinowych) Temperatura w wodzie 25/26 C* Cały sprzęt jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dusek Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Wydaje mi się że zbyt mało zarośniete akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Jeśli dobrze zrozumiałem to dopiero co je wpuściłeś. Daj im trochę czasu na zaaklimatyzowanie się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Okey, już tak nie robi Ale chyba jakby znowu tak robił to by było troche niepokojące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 pewnie widzi swoje odbicie w szybie i dlatego pływa jakoby to był konkurent Dla ramirezek akwarium musi mieć b. dużo gęstych roślin. Sam się dziwię, ze taka rybka potrafi w gąszcz wpłynąć gdzie kirys musie się przepychać Link to comment Share on other sites More sharing options...
basiorslawek Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 U mnie tak ramirezki robia zawsze pływaja góra dół ale tylko rano jak lekko pada swiatło dzienne wiec sie nie przejmuj nic im nie bedzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Chociaż z tą płcią to nie jestem pewny czy to samiec. Ma różowy brzuszek i wydłużone troszke płetwy. Mógłby ktoś dać linka ze zdjęciem samca i samicy do porównania, bo ja nie mogę nigdzie znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 A to jednak mam samice, a ten młody osobnik ma narazie tylko czarne na płetwach, czy to oznacza że to jest samica na 100 %, czy czekać na inne oznaki ? ;D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Pomoże ktoś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
don_Vall Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 obie rybki wyglądają na samice choć ten co jest opisany jako samiec jakiś dziwny jest. Brakuje mu oznak samca i samicy. Może młody jeszcze jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Napisałem już, że to jednak samica. A to małe to nie wiem, poczekam trochę i wymienię na samca jak to na prawdę samiczka Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 12, 2012 Share Posted February 12, 2012 obie rybki wyglądają na samice choć ten co jest opisany jako samiec jakiś dziwny jest. Brakuje mu oznak samca i samicy. Może młody jeszcze jest Człowieku, o czym Ty piszesz? Autor tematu chciał się upewnić jak wyglądają samiec i samica, więc wkleiłem zdjęcia samca i samicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 14, 2012 Share Posted February 14, 2012 obie rybki wyglądają na samice choć ten co jest opisany jako samiec jakiś dziwny jest. Brakuje mu oznak samca i samicy. Może młody jeszcze jest Zobacz sobie na koniec płetwy grzbietowej. To oznaka, że to samiec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bobix Posted February 14, 2012 Author Share Posted February 14, 2012 obie rybki wyglądają na samice choć ten co jest opisany jako samiec jakiś dziwny jest. Brakuje mu oznak samca i samicy. Może młody jeszcze jest Zobacz sobie na koniec płetwy grzbietowej. To oznaka, że to samiec. A w jakim dokładnie wieku ta płetwa się objawia, bo moja ramirezka jeszcze mała, niewybarwiona i jeszcze nic nie widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts