S'Sayan Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Siemka. Jestem w trakcie zakładania akwarium i z tego wszystkiego zabrakło mi siatki oddzielającej ziemię od żwiru. Czy gaza będzie dobra? Doszedłem do wniosku, że będzie w 100% bardziej czysta niż siatka budowlana. Ma trochę małe oczka ale wydaje mi się, że to jest dobre ponieważ ziemia nie wypłynie, a jak przebiję ją penseta czy później korzenie roślin to ona się rozszerza bez problemu. Co o tym myślicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaCo Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Gaza zgnije i nie będzie po niej śladu za kilka miesięcy. Lepsza będzie siatka nawet taka ogrodnicza plastikowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Auzoniusz Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Gaza po jakimś czasie rozłoży się. To plus a zarazem minus Kolejny zasadniczy minus na pewno gaza będzie wychodzić na powierzchnię. Sama z siebie lub przez to że zaczepią się o nie korzenie. Każdy bierze najczęściej wspomnianą siatkę ogrodową i nie narzeka Podaje cytat z książki Diany Walstad znanej zapewne osobom interesującymi się low-techami Wysypuję dno akwarium suchą glebą na wysokość 2,5cm - 4 cm. Następnie przykrywam ją warstwą żwiru, tak by miąższość podłoża wynosiła około 5 cm .... Przed założeniem akwarysta może sprawdzić glebę, przeprowadzając "test butelkowy" Ja wsypuję 1/2 kubka gleby do szklanego słoja, przykrywam taką samą ilością żwiru i ostrożnie wlewam wodęm tak by nie zniszczyć warstw. Wszelkie zmętnienie wywołane problematyczną glebą powinno być widoczne najwyżej przez dzień lub dwa. Ja kiedy miałem Low techa dałem grubszą warstwę żwiru, nie było pylenia. Podobny efekt uzyskasz poprzez danie siatki ogrodowej z tą różnicą że będzie to estetyczniej wyglądać, ponieważ będziesz mógł nasypać mniej żwiru niż w pierwszym przypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 Dzięki za odpowiedzi. Do zamknięcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts