Jump to content

Akwarium 140L 80x35x50 - obsada

Share

Recommended Posts

Witam,

mam prośbę o poradę ekspertów w dobraniu obsady akwarium 140 litrowego o wymiarach:

80cm szerokość, 35cm głębokość i 50 cm wysokość.

Akwarium jest marzeniem moich dzieci w wieku 2 - 7 lat więc chciałabym (a raczej one by chciały) "kolorowe" rybki.

Podobają mi się mieczyki Hellera, gupiki i neonki.

Czytając posty z tego forum spodobała mi się kombinacja:

~3+6 DANIO PREGOWANE

~2+3 MOLINEZJA

~3+6 mieczyk

~1+2 GUPIK

~ 1 + 1 Zbrojnik Niebieski

ale bez molinezji.

Wolałabym też więcej gupików a mniej mieczyków.

A może jakieś inne rybki?

Jestem początkującym akwarystą więc preferuję rybki łatwe w hodowli.

Proszę o rady, jakie i ile rybek kupić, aby nie pogryzły się zawzajem, znosiły identyczne środowisko i podobały się dzieciom.

Dziękuję.

Faktycznie, platki są bardzo kolorowe. Dzieci będą zadowolone.

A mam jeszcze pytanie dotyczące ślimaczków.

Moje akwarium teraz "dojrzewa": urządziłam dno, posadziłam rośliny i włożyłam korzenie.

I wczoraj zauważyłam maleńkiego ślimaczka - taki świderek.

Zgłosiłam reklamację do sklepu, w którym to wszystko kupowałam a pan stwierdził, że ślimaki się zdarzają i poradził mi kupić bocję wspaniałą.

Ale bocje są stadne więc musiałabym mieć co najmniej dwie.

Co sądzicie o dodaniu ich do powyższej obsady akwarium?

A może jakoś inaczej poradzić sobie ze ślimaczkami?

Jak dodałabym bocje to jakie rybki zredukować z powyższej propozycji?

Moje akwarium dojrzewa a przy okazji pojawia się w nim fauna w dość dużych ilościach i bez mojej wiedzy - ślimaczki!

Jest ich coraz więcej.

Codziennie wyciągam po kilkanaście sztuk.

Rybek na razie nie mam.

Doczytałam na forum o jakimś ślimaku helena.

Czy on mógłby być rozwiązaniem dla moich ślimaczków?

I jeszcze pytanie: czy można zamienić zbrojniki niebieskie na otoski?

To już na przyszłość pod kątem niekontrolowanego rozwoju glonów.

I co jest ważne przy Helenkach, żeby za bardzo ich nie przekarmić, czyli nie pozwolić, żeby za dużo pokarmu spadło na dno, bo Helenki nie będą "gonić" za ślimakami tylko zjedzą sobie pokarm, który nie ucieka ;)

Co do Bocji to jeżeli chcesz możesz za kupić te z tego linku:

przykladowi-mieszkancy-akwarium-112l-128l-t32927.html

No i jeżeli zdecydowałbyś się na nie musiałbyś pomyśleć o zmianie rybek z dna. Wybór należy do Ciebie ;)

Jestem laikiem w tej dziedzinie i polegam na Waszej opinii.

Na pewno bardziej na niej niż na tym, co mi w sklepie mówią.

Ale poszłam pooglądać te rybki, które mi sugerujecie i:

1. odradzono mi otoski, które podobno mają wygórowane wymagania, w szczególności dot. twardości wody

2. kazali zostawić w spokoju ślimaczki, które nazwano świderkami, bo one podobno pożyteczne są

Skład chciałam taki:

platki 2+5

gupiki 4 samce

otoski 6

neonki innesa 10

kiryski panda 6

ślimaki helena 4

Zwiększyłam ilość platek kosztem neonków, ale zastanawiam się, czy nie przesadziłam z ilością ryb.

Czy powinnam zamienić otoski na jakieś bocje z linku? Tylko na które?

A, i jeszcze jedno: dzieciakom strasznie spodobały się mieczyki weloniaste, bo do złotych rybek trochę podobne. Co o nich sądzicie? Dałoby się je w moim akwarium upchnąć? Jeżeli tak, to które zredukować?

Moje akwarium stoi ponad tydzień. Są w nim same rośliny, korzenie i kamyki na dnie. No i ślimaczki. Cały czas działa filtr i grzałka. Ale robi się nim trochę taki śmietnik na liściach i powierzchni wody.

Czy to normalne?

Z powierzchni zbieram, ale w samym akwarium nie grzebię. Liście dwóch roślin też zrobiły się takie jakby lekko nadgniłe - uszkodzone. Może to był wynik tego, że nieprofesjonalnie się nimi obchodziłam podczas sadzenia. Czy te liście powinnam usunąć?

Zwiększyłam ilość platek kosztem neonków, ale zastanawiam się, czy nie przesadziłam z ilością ryb.

Możesz dać 15 Neonek

Czy powinnam zamienić otoski na jakieś bocje z linku? Tylko na które?

Możesz, ale nie musisz ;) Jeżeli chcesz to obojętne na jakie. Byle jednego gatunku.

A, i jeszcze jedno: dzieciakom strasznie spodobały się mieczyki weloniaste, bo do złotych rybek trochę podobne. Co o nich sądzicie? Dałoby się je w moim akwarium upchnąć? Jeżeli tak, to które zredukować?

Jeżeli chcesz Mieczyki to oddałbym Platki.

Ale robi się nim trochę taki śmietnik na liściach i powierzchni wody.

Wrzuć zdjęcie tego.

Z otoskami bywa różnie, u mnie kilka padło ale teraz mam 8 i trzymają się dzielnie, jednak nie są to ryby które będą ozdobą akwarium, bo z reguły siedzą gdzieś ukryte i praktycznie ich nie widać, dodam również że ich glonożerność jest mocno przereklamowana. Myślę że kiryski albo jeden zbrojnik niebieski dadzą dzieciom dużo więcej radości z obserwacji niż te 6 otosków. Jeśli chodzi o ślimaki, to lepiej jednak wpuść do akwarium te kilka helenek, są to ładne ślimaki a przy okazji będą trzymały w ryzach populację świderków. W sumie to jestem ciekawa czy faktycznie masz świderki czy może jednak inne ślimaki np. rozdętki, bo jeżeli te drugie to lepiej je wyciągaj zanim opanują zbiornik.

Zrobię zdjęcia wieczorem i akwarium i ślimaczków.

Są raczej bardzo smukłe, stożkowe.

Jak oglądaliśmy rybki to dzieciakom spodobała się molinezja ostrousta (czarna).

Czy mogę ją dołożyć 1+3 do mojego zbiornika?

Czy nie "pogryzie się" z platkami?

Waham się też nad zrezygnowaniem ze zbrojników.

Molinezje to żyworódki, tak samo zresztą jak platki i będą się łatwo rozmnażać w akwarium, część młodych same zjedzą, ale to co się uchowa dorośnie i też zacznie się rozmnażać więc za kilka miesięcy możesz mieć spory problem z ilością narybku. Lepiej sobie odpuść te molki, zamiast otosków daj więcej neonów, bo 10 sztuk zginie w tym akwarium, a większe stadko będzie dużo ładniej wyglądać. Jeżeli ślimaki są bardzo smukłe to pewnie będą świdry, ale chętnie zobaczę zdjęcia :)

Będą świdry ;)

Takie "śmieci" na liściach roślin też kiedyś miałam krótko po założeniu akwarium, w moim przypadku te syfki pochodziły prawdopodobnie od korzenia i z czasem znikły więc nie musisz się tym przejmować. Zgniłe liście lepiej usunąć, bo jak się same rozpuszczą to niepotrzebnie użyźnią wodę i zwiększą ryzyko rozwoju glonów. Aha i nadal polecam helenki, nie tylko na świderki ale również do wyjadania różnych resztek organicznych, takich jak np. ten osad na roślinach.

Mysle, ze nie masz sie co martwic tymi swiderkami, sa to dosc pozyteczne slimaki... Nie niszcza roslin, przekopuja podloze, likwiduja strefy beztlenowe i do tego sa tylko aktywne w nocy. Jesli nadmiernie widac je w dzien wtedy mialabys powod do zmartwien... nie przenosza zadnych chorob, nie sa nosicielami pasozytow. Zjadaja resztki pokarmu. Ogolnie plusy.

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...