xortis Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 Witam, To jest mój pierwszy post i także pierwsze zakładane akwarium (co prawda, mam żółwia czerwonolicego, ale to co innego i potrzebuję waszej pomocy. Planuję zrobić całą historię zakładania mojego akwa z galerią zdjęć itp. (to tak na zachętę, że nie przychodzę tylko zapytać i już mnie tu nie zobaczycie No a przechodząc do meritum, chciałbym się upewnić czy taki skład baniaka 112l jest odpowiedni: -Pielegniczka Kakadu (1 samiec) -Tęczanka filigranowa (3x samiec 2x samica) -gupik neon blue (5x samiec 3x samica) -gupik red (5x samiec 3x samica) -piskorek (3x) http://www.csk.pl/~m.lenczewski/pliki_pliki/piskorek.bmp -muszlowiec wielkooki (1x) -zbrojnik niebieski (2x) Mogę coś dołożyć, lub może zrezygnować z któryś ryb? Proszę o pomoc Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jowisz Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Na pewno muszlowiec odpada - tanganika. Co do reszty ryb to ja bym się trzymał bardziej jednego biotopu... Gupiki zaczną ci się mnożyć, ja bym kupił same samce. Piskorka kup w ilości 8 sztuk. Kakadu powinien być harem, nie wiem jak będą żyły z tęczankami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Muszlowiec odpada. Samic gupików powinno być minimum tyle samo co samców. Kakadu 1+2 lub 1+3 Piskorków 6 o ile to akwa ma 80cm długości Link to comment Share on other sites More sharing options...
xortis Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 Jest rozbieżność w waszych wypowiedziach, nie wiem czy gupików dać samych samców czy samców i samiczki (samce dobrze znoszą brak samic?). Szkoda, że muszlowiec odpada, bo podoba mi się jego chowanie w muszli ;/ Po zmianach skład by wyglądał, z małymi dodatkami (zapomniałem o krewetkach): -Pielęgniczka Kakadu - 1+2 -gupików tyle samo -16 sztuk(tylko nadal nie wiem czy po 8samców 2 gatunków czy 4+4 z obydwu gatunków) -kirysek panda 5x -zbrojnik niebieski 2x -krewetka crystal red 4x -krewetka crystal biene 4x Zrezygnowałem z piskorków na rzecz kirysków, ponieważ szukając info na forach znalazłem, że piskorek ciągle się chowa i w ogóle ich nie widać, co mija się z celem. Nie jestem przekonany do tęczanki, więc może kilka samców Gupika Edlera lub neonów czarnych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Nie dawałbym tak dużo gupików. Kirysków 6 Kakadu ci zjedzą krewetki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Jeżeli dasz mniej samic gupika niż samców, to samce je zamęczą. Przy tej ilości gupików bardzo szybko Ci się rozmnożą. Na początku każda samica będzie rodzić po kilka młodych, ale już w 3 miocie może ich być kilkadziesiąt. Jeśli masz dużo kryjówek, to szybko będzie przerybienie. Polecam same samce lub inne rybki zamiast gupików, bo one nie będą się trzymać razem, i dadzą w akwa wrażenie bałaganu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xortis Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 Wszystkie pielęgniczki wcinają krewetki? Bardzo podobają mi się brzanki sumatrzańskie, gdyby zrobić z nich ławicę zamiast gupików? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Z gupików nie będzie ławicy to po 1. Brzanki zaleca się do akwa gatunkowego bo są agresywne. Poza tym sumatry wymagają więcej miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 -krewetka crystal red 4x -krewetka crystal biene 4x Widzę , że jak wybierasz takie krewewetki to masz wodę ro + podłoże dobre . shrimp sand.Jak nie to nawet nie próbuj. Brzanki sumatrzańskie do akwarium jedno gatunkowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xortis Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 Kurcze tyle szukałem a widać, że na nic ta moja obsada A jakbym zrobił coś takiego (polecą inne gatunki teraz): -ławica razbory galaxy (nie wiem ile rybek dokładnie, liczę na wasze sugestie) -proporczykowiec z Kap Lopez (tutaj haremik 1+2) -Pielegniczka Kakadu (1+2) -kirysek panda 6x -zbrojnik niebieski 2x Czy to się nada? Tak w ogólę, dziękuję wszystkim, którzy mi pomagają dobrać obsadę! Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Ja bym dał -15 microrazbora galaxy -harem paielęgniczka kakadu lub proporczykowiec -7 kirysek panda -1+1 zbrojnik niebieski. Tylko wiesz że cena microrrazbory wacha sie od 7 do 15 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
xortis Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 A ławica takiej rasbory? http://allegro.pl/ryba-rasbora-brigitta ... 79800.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 A ławica takiej rasbory? http://allegro.pl/ryba-rasbora-brigitta ... 79800.htmlTeż może być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xortis Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 OK więc ostateczny skład wygląda tak: -15-20 rasbora brigittae -1+2 pielegniczka kakadu -6 kirysek panda -2 zbrojnik niebieski Dziękuję wszystkim za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Razbory możesz dać z 20 sztuk. Proporczykowca możesz dać 1+3/4 Reszta obsady ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts