zastocka25 Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 jak się pozbyć tego ślimaka.jest jakiś sposób oprócz bocji...bo miałam je i oddałam..bo mi mocno demolowaly akwa...a ślimaków mam coraz wiecejjjjjjjjj.........pomocy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 Jak duże akwa? Może heleny, chociaż ostatnio w nie zwątpiłam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zastocka25 Posted February 9, 2012 Author Share Posted February 9, 2012 240 litr ma akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 Tylko i wyłącznie hellena... w moim akwarium 112 l miałem istną plagę ślimaków.Po wpuszczeniu jednej(sic) hellenki plaga zaczęła się zmniejszać a hellenki rozmnażać.Po zupełnym zniknięciu zatoczek populacja hellenki utrzymuje się na raz na mniejszym raz na większym poziomie(kanibalizm?),poza tym czyszczą akwarium z padliny,czasami gdy zauważę padniętą rybę jest już za późno by cokolwiek wyciągnąć bo jest wessana przez moje ślimaczki. Jednakże na pewno nie będą też tolerowały innych ślimaków.Robiłem dwa podejścia z Ampulariami i kończyły swój żywot po kilku dniach. Co do bocji na pewno to ryba stadna,poza tym chyba dość wymagająca bo mi jak i wielu znajomym którzy próbowali problem nimi rozwiązać ale w krótkim czasie padały,fakt faktem że były samotne w akwarium a to im nie służy. Podobno też bojowniki jedzą ślimaki,ale mając samca tego nie zauważyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jakub Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 jak-pozbyc-sie-plagi-zatoczkow-tu-sie-dowiesz-t16656.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 ja kupiłem kilka kolcobrzuchów, moją plagę ślimaków w 262l załatwiły w 4 dni co do jednego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts