spinaczp Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Witam. W najbliższym czasie planuje zrobić restart mojego baniaczka 112L. Głównym powodem jest zmiana podłoża. Aktualnie mam Aqua Substrate II i gdy cokolwiek się robi strasznie brudzi zbiornik oraz filtr, ciężko się go odmula, pył jest dosłownie wszędzie do tego zbrojniki niebieskie, które są strasznymi brudasami:) Problem mam również z glonami ale to już sprawa zaniedbania akwa w ostatnim czasie. Roślin zostało tylko kilka, gdyż resztę zarażonych glonami usunąłem. Proszę o porady dotyczące restartu głownie co do podłoża i aranżacji. Myślałem o podłożu żwirek bazaltowy z kulkami gliniano-torfowymi. Co do roślin to nie mam pojęcia więc proszę o sugestie:) Akwa: - standard 112L panorama - filtr zewnętrzny (ceramika i gąbka) - oświetlenie standardowe 2x18W + 24W grolux (10000K) Rośliny: - mchy i to co widać na zdjęciach (nazw nie znam) Rybki: - 15x neon innesa - 3x otosek - 2x zbrojnik niebieski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Żwirek 1-3mm, najlepiej ciemny Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Dokładnie-najlepiej bazalt. P.s dokup 3 otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Dokładnie-najlepiej bazalt. Bazalt niekoniecznie przy rybach dennych, bo jest zazwyczaj ostry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkanDaL Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Wiem,ale są różne opinie na ten temat Poza tym(przynajmniej u mnie) można kupić też wygładzony,albo to zrobić samemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
spinaczp Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 A pod żwirek coś dawać? Jakie roślinki dokupić? Żeby dawało to jakiś efekt? I czy uda się zlikwidować te glony na tej dużej roślinie (nie znam nazwy) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Możesz dać substrat. Np. Jbl aquabasis plus. Co do glonów to poczytaj o krasnorostach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Co do glonów to poczytaj o krasnorostachNo albo jestem ślepy albo widzę tam nitki(Oedogonium) Link to comment Share on other sites More sharing options...
spinaczp Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Mi też to bardziej wygląda na nitki jak z bliska patrzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Krasnale również wyglądają jak nitki/pędzelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Co do glonów to poczytaj o krasnorostachNo albo jestem ślepy albo widzę tam nitki(Oedogonium) Widocznie ja chyba też ślepy jestem . Zgadzam się z tobą brud. Więcej roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts