justys Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Historia moja jest dość długa ale nie będę o tym pisać.Miałam akwarium 25 L z rybkami i roślinkami ale po wpuszczeniu nowych 2 rybek i wyjechaniu na 3 dni wszystkie moje rybki padły. W związku z tym postanowiłam zrobić restart mojego akwarium. Na razie jestem na etapie wyczyszczenia wszystkiego, posadzenia na nowo roślinek uruchomieniu sprzętu i czekam 2 tygodnie. Mam pytanie czy mogę wrzucić już tabletkę do glonów czy to za wcześnie na tym etapie. Czy mam już kontrolować parametry wody i jaki one powinny być przed wpuszczeniem rybek.Prosiłabym także o podpowiedź odnośnie nowej obsady- na pewno na być bojownik . Z góry dzieki za podpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Żadnych tabletek na glony ani innych dziwnych preparatów. Wystarczy odczekać z włączonym sprzętem 2 tygodnie. Do tego litrażu jak ma być bojownik to tylko sam lub w haremie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
justys Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 dzięki za podpowiedź ale obawiam się pozostałości glonów na roślinkach ...to co mogłam wyczyściłam -usunęłam ale czy nie powstaną nadal z tego co się uchowało . a jeśli bojownik to ile może mieć samic? a jaka proponujesz alternatywę dla bojownika?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 dwie albo trzy samice. Alternatywy są tu przykladowi-mieszkancy-akwarium-ok-20-35l-t19607.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
justys Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 A co z parametrami wody badać nie badać?przed wpuszczeniem rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
brud Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Jak masz testy to pewnie że zbadaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
justys Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 a jakie powinny być dla takiego akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 Ph, No2, No3, Nh3 - tak ma początek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rattusek Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 Harem bojownika do 25l Błagam, tylko bez takich herezji, toż to będzie rzeźnia. Do takiego akwarium tylko jeden bojek plus jakieś ślimaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kubujek Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Harem bojownika do 25l Błagam, tylko bez takich herezji, toż to będzie rzeźnia. Do takiego akwarium tylko jeden bojek plus jakieś ślimaki Popieram Twoje zdanie, samiczki bojownika zdechna po tygodniu ze stresu, ja bym z bojownikiem wpuscil krewetki, o ile bojownik ma lagodne usposobienie i ich nie zje Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Nie pozabijają się. Spokojnie możesz tam wpuścić harem bojowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rattusek Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Nie pozabijają się. Spokojnie możesz tam wpuścić harem bojowników.Chyba kpisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Jakby były 2 samce to tak ale jeden samiec spokojnie, do tego 2 samiczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rattusek Posted February 13, 2012 Share Posted February 13, 2012 Samiec zagoni samice na śmierć, o ile wcześniej jedna samica nie wykończy drugiej albo wykończą samca jak będzie jakiś cieńki bolek. Te ryby trzyma się w haremach jak się ma wystarczająco duże akwarium i sporo kryjówek żeby mogły się schować i nie wchodzić sobie w drogę na każdym kroku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dkonrad23 Posted February 14, 2012 Share Posted February 14, 2012 Nie zabije ich. Niech się ktoś doświadczony wypowie. Nie będziemy się kłócić. Sianie herezji. 25l to dużo za mało na harem bojka. +1 i wolne za 4. // Atreyu Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 14, 2012 Share Posted February 14, 2012 Różnie to z nimi bywa. Wszystko zależy od charaktery Bojka. U mnie np. Samica zabiła samca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
advaaci2 Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Chciałbym dopytać. Założyłem małe akwarium ok. 22l i wpuściłem po trzech dniach 4 gupiki (3:1) i dwa kirysy. Oczywiście akwarium jest filtrowane i napowietrzane cały czas. Czy można do takiej ekipy wpuścić bojownika skoro o tym już mowa i czy na start trzeba wodę w akwarium poić jakimiś preparatami? W sklepie polecali jakieś takie, ale wziąłem to za naciąganie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 15, 2012 Share Posted February 15, 2012 Chciałbym dopytać. Założyłem małe akwarium ok. 22l i wpuściłem po trzech dniach 4 gupiki (3:1) i dwa kirysy. Oczywiście akwarium jest filtrowane i napowietrzane cały czas. Czy można do takiej ekipy wpuścić bojownika skoro o tym już mowa i czy na start trzeba wodę w akwarium poić jakimiś preparatami? W sklepie polecali jakieś takie, ale wziąłem to za naciąganie. I tak już zle robiłeś wpuszczając tak szybko ryby. Kirysy do oddania. Jak gupiki to nie bojownik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts