luki0830 Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Witam Zamierzam założyć akwa 140l (80x35x50), jako podłoże chce zastosować ziemię ogrodową ale tylko w miejscach gdzie będą rośliny na to siatka ochronna i na to jeszcze ok 5cm warstwa żwirku kwarcowego lub zwykłego. Mam filtr AquaEl FZN-3 z dwoma koszykami wypełnionymi gąbką. A pytanie mam takie: Czy ściąć tą gąbkę na grubość ok 5cm na to położyć włókninę i dopełnić to ceramiką? Czy tak będzie dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Wydaje mi się że powinno być ok, tylko pamiętaj, żeby wkłady ułożyć tak, aby woda najpierw przepływała przez gąbki a później dopiero docierała do ceramiki. Żeby zanieczyszczenia mechaniczne nie docierały do ceramiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki0830 Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Zgadza się, będzie tak: - prefiltr (założona gąbka na samym wlocie) - gąbka w filtrze o grubości ok 5cm - włóknina - ceramika - i może jak jeszcze wejdzie to jeszcze kawałek włókniny ale jeśli nie to nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts