piter_m Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Witam Posiadam akwarium 63L (60x30x35) założone 1 lutego. Po założeniu użyłem starter JBL Nano-Start, tak żeby szybciej dojrzało. Oświetlenie w akwarium standardowe w pokrywie T8 15W, na razie działa 7 godzin dziennie. Test paskowy JBL 6w1 wykonany przed wpuszczeniem rybek: pH 7,6 GH >14*d KH 10*d NO3 0 NO2 0 Dziś wpuściłem pierwsze rybki: 15 x neon inessa 6 x kirysek pigmej Kiryski są ruchliwe i bardzo ciekawskie, jednak neonki strasznie wypłowiały, wyglądają o wiele gorzej niż w sklepie i pływają blisko dna, przez co większa część akwarium jest pusta i kiepsko wygląda. Sprzedawca mówił, że to normalne i spowodowane stresem po przeniesieniu do nowego akwarium. Jakie mogę dokupić rybki które przebywały by głównie w górnej części akwarium i ile sztuk ? Myślałem nad bystrzykiem Amandy x 10 szt. lub parce jakiś większych ryb, jednak takich żeby mi nie pozjadały reszty. Proszę o gatunki mało wymagające, jako że dopiero zaczynam i zbiornik też młody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Możesz dokupić ramirezki 1+1 lub prętniki 1+2 ale dopiero jak sie zbiornik ustabilizuje. Niepotrzebnie lałeś chemię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Zmierz teraz parametry, nie muszą być ok, albo raczej nawet nie powinny, skoro zbiornik jest niedojrzały. Chemia nie pomaga tutaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Zbiornik stoi tydzień i już pływają w nim rybki? Wstrzymaj się z kolejnymi zakupami jeszcze z tydzień lub dwa. Potem możesz pomyśleć nad: a)1+1x szczupieńczyk karłowaty b)1+2x prętnik karłowaty c)1x bojownik Pielęgniczki raczej pływają w dolnej strefie zbiornika, a Ty chcesz mieć coś przy powierzchni, dlatego je odradzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter_m Posted February 10, 2012 Author Share Posted February 10, 2012 Niestety ramirezki, prętniki i szczupieńczyki odpadają, czytałem że są raczej agresywne, a moje neonki i kiryski są bardzo małe ,więc nie będę ryzykować ich zdrowia. Co do bojownika to podoba mi się ale nie wiem jak by się zachowywał oraz czy dobrze znosi lekko kwaśny odczyn wody. Zależy mi raczej na rybach z biotopu Ameryki Północnej, gdyż wodę w akwarium chcę lekko kwaśną, mniej więcej 6,8 pH. Na razie mam takie typy: Błyszczyk brylantowy Drobnoustek obrzeżony Zmienniak plamisty Proszę o opinię, czy nadają się one żeby trzymać je razem z moją obecną obsadą, a jeśli tak to ile sztuk mogę dodać do mojego akwarium (oczywiście wybierając tylko jeden gatunek) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 10, 2012 Share Posted February 10, 2012 Jeżeli dla Ciebie Ramirezy, Prętniki i Szczupieńczyki odpadają ze względu na agresję a nad Bojownikiem się zastanawiasz to coś tu jest nie tak. Obsadę masz już prawie kompletną. Dałbym coś na górę typu właśnie Prętnik 1+2 i w ostateczności Ramirez 1+1. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcda-p Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Niestety ramirezki, prętniki i szczupieńczyki odpadają, czytałem że są raczej agresywne, a moje neonki i kiryski są bardzo małe ,więc nie będę ryzykować ich zdrowia. Co do bojownika to podoba mi się ale nie wiem jak by się zachowywał oraz czy dobrze znosi lekko kwaśny odczyn wody. Zależy mi raczej na rybach z biotopu Ameryki Północnej, gdyż wodę w akwarium chcę lekko kwaśną, mniej więcej 6,8 pH. Na razie mam takie typy: Błyszczyk brylantowy Drobnoustek obrzeżony Zmienniak plamisty Proszę o opinię, czy nadają się one żeby trzymać je razem z moją obecną obsadą, a jeśli tak to ile sztuk mogę dodać do mojego akwarium (oczywiście wybierając tylko jeden gatunek) ? Prętniki, bojowniki i ramirezy lubią miękką, kwaśną wodę. Te ryby nie będą atakować ani neonów, ani kirysków. Gdybyś miał jakies krewetki, to może jeszcze bym rozumiała Twoje obawy, ale są raczej bezpodstawne. Zmienniak plamisty z kolei lubi wodę twardszą- jak to żyworódki. Drobnoustki i błyszczyki to ławicowce, a ty masz już ławicę. Jedyne czego Ci tu brakuje to większej rybki. Piszesz, że interesują Cię rybki z biotopu ameryki północnej - tymczasem wszystkie 3 wymienione przez Ciebie rybki pochodzą z A. południowej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damianek Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Nie sluchaj sprzedawców!!! Moje ryby tez siedziały po wprowadzeniu jakieś 2 tygodnie z tyłu. Może byc pielęgniczka ramireza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter_m Posted February 11, 2012 Author Share Posted February 11, 2012 Niestety ramirezki, prętniki i szczupieńczyki odpadają, czytałem że są raczej agresywne, a moje neonki i kiryski są bardzo małe ,więc nie będę ryzykować ich zdrowia. Co do bojownika to podoba mi się ale nie wiem jak by się zachowywał oraz czy dobrze znosi lekko kwaśny odczyn wody. Zależy mi raczej na rybach z biotopu Ameryki Północnej, gdyż wodę w akwarium chcę lekko kwaśną, mniej więcej 6,8 pH. Na razie mam takie typy: Błyszczyk brylantowy Drobnoustek obrzeżony Zmienniak plamisty Proszę o opinię, czy nadają się one żeby trzymać je razem z moją obecną obsadą, a jeśli tak to ile sztuk mogę dodać do mojego akwarium (oczywiście wybierając tylko jeden gatunek) ? Prętniki, bojowniki i ramirezy lubią miękką, kwaśną wodę. Te ryby nie będą atakować ani neonów, ani kirysków. Gdybyś miał jakies krewetki, to może jeszcze bym rozumiała Twoje obawy, ale są raczej bezpodstawne. Zmienniak plamisty z kolei lubi wodę twardszą- jak to żyworódki. Drobnoustki i błyszczyki to ławicowce, a ty masz już ławicę. Jedyne czego Ci tu brakuje to większej rybki. Piszesz, że interesują Cię rybki z biotopu ameryki północnej - tymczasem wszystkie 3 wymienione przez Ciebie rybki pochodzą z A. południowej Chodziło mi oczywiście o Amerykę Południową Rzeczywiście ławicowe odpadają, trochę by już ich było za dużo. Co do rybek to poczytałem trochę i z tego wszystkiego zostały prętniki morelowe lub trójbarwne. Może nie są z Ameryki, ale najbardziej mi się podobają. W końcu tylko ja będę wiedział, że nie są z tego samego biotopu co pozostałe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Nie myl kontynentu z biotopem, możesz mieć same ryby z AP a wszystkie będą z innych biotopów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandacz Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Może jeszcze p.kakadu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted February 11, 2012 Share Posted February 11, 2012 Mały zbiornik i nie do prętników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts