ratownik Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Witam. Mój kirys zaczął się dziwnie zachowywać. Pływa normalnie i nagle dostaje dużego przyśpieszenia czasem przekrecając się na bok i znowu do normalnej pozycji. Wiecie może co jest przyczyna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Ociera się o kamienie? Wrzuć zdjęcie jeżeli jesteś w stanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Jako podłoże mam piasek, i nie ociera się ani o piasek, ani o rośliny. Przesyłam zdjęcie rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Nie sądzę aby mu cokolwiek było. Kiryski lubią sobie czasami poszaleć Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 A powiedz mi jeszcze czy normalnym jest to aby płetwa grzbietowa, która normalnie zawsze stała kirysowi, teraz opada? Jak się porusza to ją prostuje, dopiero jak staje to mu opada;P Link to comment Share on other sites More sharing options...
skn87 Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 To jest normalne zachowanie, tak samo jak dostają powera podpływają szybko do tafli wody i z powrotem na dno. To mi się właśnie w nich podoba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Larousse Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Kiryski to takie małe dzikuski : D Kochają szaleć i dostawać nagłego przyspieszenia xd Do tafli wody - łaps powietrze - i wziuuuuuu! Na pełnym speedzie w krzaki xd Tak samo płetewka opada często jak odpoczywają. Nie ma się czym martwić chyba, że zaczną uderzać o przedmioty w akwa D: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drobniczek Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Masz tylko jednego kirysa ? Czy kilka sztuk? Jeśli jest sam, może być to powodem jego zachowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 9, 2012 Share Posted February 9, 2012 A powiedz mi jeszcze czy normalnym jest to aby płetwa grzbietowa, która normalnie zawsze stała kirysowi, teraz opada? Jak się porusza to ją prostuje, dopiero jak staje to mu opada;P Tak to jest normalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malutka_madlene Posted February 19, 2012 Share Posted February 19, 2012 Jeden z moich kirysów zaczął się dziwnie zachowywać. Leżał na dnie na boku, próbował podpływać, ale albo płynął bokiem albo brzuchem do góry... Odseparowałam go teraz od reszty. Dalej leży na dnie, raz na jakiś czas podpłynie do powierzchni, ale coraz gorzej mu to idzie. Nie ma żadnych zmian skórnych, uszkodzeń, może ma lekko zaróżowione skrzela. Reszta ryb w akwarium zachowuje się normalnie.... Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts