dominika1250 Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Dzien dobry. Mam maly problem z gupiczkami. Przedwczoraj zauwazylam samiczke, ktora bedzie rodzic. Ona miala w jednym miejscu bardzo wypukly brzuszek i zaczrwieniony. Myslalam, ze ma za duzo malutkich... wzielam ja do akwarium 25L aby zobaczyc co z nia jest. Dzisiaj umarla, widac bylo dziure w jej brzuchu, male bylo lekko przez blonke widac. Dzisiaj zauwazylam tez samiczke, ktora nie miala duzego brzucha, ale jakby miala 2 dziury i z nich wyrastaly 2 czerwone gruuuuuuube nitki... srednica z 3 mm, a dlugosc z 1 cm. Co to jest???!!! Nigdy nie slyszalam o czyms takim, zeby rybkom dziura w ciele sie robila i z tego nitki wyrastaly... jedyne zdjecie co mam,to widac 2 czerwone kropki. Jak rybka sie ruszyla porzadnie to te nitki sie odczepily. Sa to pasozyty??? Akwarium 200 L Obsada na dole Napowietrzanie 24/dobe Filtr sie psuje, pompka pekla i zle filtruje dlatego podmieniam troche czesciej wode (codziennie z 5 %) Akwarium odstalo 2 tygodnie ale to bylo przed pol roku. temp.24° Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drazekas Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Poczytaj trochę o Lernaea i daj znać czy wszystko pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dominika1250 Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Jedyne co wspolne, to to zeto na skorze jest. Te robaki czy ja wiem co wyrastaja nie z lusek, tylko jest dziurka w ciele i jakby od ciala rybki wychodza... a ta pani gupisia miala poprostu dziure w ciele bez niczego... (( i teraz zaobserwowalam, jak rybka sie zalatwiala, ze jak ta kupka wyszla (czerwona bo larwy wcinaly ), to zaczelo jej z pupci krwawic... i co mnie zdziwilo ze to co zjadly tak samo wyszlo... u wielu rybek tak bylo. Jak sie da to dodam zdjecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts