ratownik Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Witam. Mam pytanie odnośnie samicy gupika. Od jakiegoś tygodnia dziwnie się zachowuje, jest anemiczna, praktycznie pływa w miejscu i przeważnie przy dnie. Wydala dziwne białe odchody (może pasożyt?). Ostatnio była w ciąży ale widocznie przegapiłem poród bo nie znalazłem narybku a brzuch zmalał. Macie jakieś pomysły? Akwarium 25l, 2 gupiki(samiec, samica), kirysy, piskorki. Dzieki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Czy ryba oddycha szybko czy raczej wolno? Jak często robisz podmianki wody i ile? Jaki jest filtr ? Jak długo masz ryby? Piskorki i kirysy do oddania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Podmiane robię raz w tygodniu, ok 2l, uzupełniam odstana tygodniową wodą. Filtr również czyszczę co tydzień (firma aquarel przepływ 260l.h). Ryba oddycha normalnie, teraz zauważyłem jakby płetwa ogonowa jej delikatnie opadała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 A jak długo masz te ryby? Czy samica jest prosta czy ma kształt bumeranga? Woda do podmianek powinna odstać nie dłużej niż 48 h. Tylko ta ryba jest osowiała? Samiec jej nie męczy za bardzo? Przy gupikach zaleca się na jednego samca 2 samice bo pojedynczą może zamęczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Jest trochę wygięta. Samiec pływa cały czas przy niej. Ryby mam już sporo czasu, do czasu ciąży normalnie sie zachowywała. Tylko ona się dziwnie zachowuje. Nie wiesz co mogą oznaczać jej odchody? Że są białe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Poszukaj tutaj objawy-chorobowe-u-ryb-akwariowych-t16197.html Czym je karmisz? Sporo czasu to znaczy ile? Nie mogę pomóc jak nie odpowiadasz na pytania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Karmie je pokarmem platkowym tetramin (firmy tetra). Rybki mam od 2 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Oddaj kiryski i piskorki i dokup drugą samiczkę, oczywiście jak mrozy przejdą, możliwe, że samiec męczy za bardzo samiczkę, a może masz złe parametry wody przez przerybienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ratownik Posted February 7, 2012 Author Share Posted February 7, 2012 Dziękuję za pomoc:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts