Maniana Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Witam Wszystkich. Mam nie mały problem w akwarium. Wczoraj zauważyłem, że u mojej molinezji pojawiły się białe kropki, wyciągnąłem ją z akwarium i przełożyłem gdzie indziej. Dzisiaj patrzę i druga molinezja ma to samo, jeszcze jej nie wyciągnąłem i nie wiem co zrobić. Z tego co wyczytałem to jest ospa(?), jest dużo możliwości jak uratować, ale chciałbym zaczerpnąć szybkiej i dobrej opinii co robić. Obsada: - 4 molinezje + 15 malusieńkich, które wczoraj się pojawiły i są trzymane w kotniku, oddaje je jak tylko troszkę podrosną. - 2 mieczyki - 12 neonków - 5 kirysków - 2 pielęgniczki - 2 glonojady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 http://www.superakwarium.pl/ospa-rybia- ... id638.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 U mnie zadziałała zieleń od zolooteka. Ale dawałam podwójne dawki bo tak doradził mi sprzedawca w sklepie. Rybki przeżyły. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Nie lej chemii zanim nie wypróbujesz "domowych" sposobów. Podnieś stopniowo temperaturę do 29-30 stopni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniana Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Podniosłem temperaturę do 30 stopni i od wczoraj żadnej innej rybce nie wyskoczyły białe plamki, a tej molinezji co miała to zniknęły, czy to jest możliwe, że tak szybko wyzdrowiała ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Temperatura może zabić kulorzęska nawet w 12 h. Ale może go jedynie uśpić i powrócić po obniżeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maniana Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Aha, czyli dalej jak mam postępować ? Obniżyć już temperaturę do optymalnej 25 stopni ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Obniż i obserwuj czy wysypka nie powraca. Jeśli wróci znów podnieś temperaturę i zacznij leczenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Moim zdaniem to temperaturę 29-30 stopni powinno się utrzymać przynajmniej przez tydzień i stopniowo obniżać. Ja tak robiłem gdy miałem ospę. Dodatkowo używałem soli niejodowanej, może być też z zoologicznego. Wsypywałem do naczynia z wodą podwójną dawkę niż ta która zalecana jest do pojemności naszego baniaczka. Połowę wlewałem od razu, a drugą na drugi dzień. Na trzeci lub czwarty dzień podmieniałem ok 50% wody i to na tyle. A żadnych lekarstw nie polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts