Jump to content

Obsada 112L

Herbi
 Share

Recommended Posts

Witam.

Jako że jestem na początku mojej przygody z akwarystyką, mam niemały mętlik w głowie.

Osprzęt już zakupiony, przygotowany do zalania, przyszedł czas na dobranie obsady. I tu zaczyna się jazda, co z czym w jakich ilościach zakupić, wytypowałem na początku kilkanaście gatunków rybek, z czego po długiej selekcji ostały się trzy gatunki. Prosił bym Was doświadczonych miej lub bardziej akwarystów,czy dobór którego dokonałem jest ok.

10x neon inessa

6X bocja karłowata

6x tęczanka neonowa

+ być może krewetki

Baniak 112 L

Filtr aquael turbo filter 1000

Grzałka aquael 100W

Oświetlenie 1x24W

W przyszłości bimbrownia do roślinek.

Z góry dziękuje za sugestie i porady

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Witam ponownie. Cykl azotowy powoli dobiega do końca, czas zakupić rybcie. Przez ten okres wiele razy odwiedzałem sklepy zoologiczne w celu obserwacji rybci które wymienilem w pierwszym poście. Ale jak to w życiu bywa, gusta się zmieniają i z wyżej podanej obsady zostały tylko neonki. I teraz moje pytanie, czy do tych rybci można bezproblemowo dodać parkę Barwniaka czerwonobrzuchego, 4/6 Otosków + 1 harem innych rybek. Jeżeli tak to jakie rybki nadają się do takiej obsady. Pozdrawiam.

Wysłane za pomocą Tapatalk

Witam. Z tego co wyczytałem na rożnych forach, ryb pielęgnicowatych (Barwniak czerwonobrzuchy) nie należy trzymać razem z rybami labiryntowatymi (Prętnik karłowaty).

Czy ktoś z doświadczonych akwarystów może potwierdzić tą tezę ??

Pozdrawiam.