Herbi Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Witam. Jako że jestem na początku mojej przygody z akwarystyką, mam niemały mętlik w głowie. Osprzęt już zakupiony, przygotowany do zalania, przyszedł czas na dobranie obsady. I tu zaczyna się jazda, co z czym w jakich ilościach zakupić, wytypowałem na początku kilkanaście gatunków rybek, z czego po długiej selekcji ostały się trzy gatunki. Prosił bym Was doświadczonych miej lub bardziej akwarystów,czy dobór którego dokonałem jest ok. 10x neon inessa 6X bocja karłowata 6x tęczanka neonowa + być może krewetki Baniak 112 L Filtr aquael turbo filter 1000 Grzałka aquael 100W Oświetlenie 1x24W W przyszłości bimbrownia do roślinek. Z góry dziękuje za sugestie i porady Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basteq Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Bocje mogą pozjadać krewetki. Tęczanek możesz dać z 8 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Obsadę dobrałeś w miarę dobrze Ale krewetki mają być ekipą sprzątającą ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herbi Posted February 6, 2012 Author Share Posted February 6, 2012 Tak krewetki chciał bym mieć jako ekipę, aczkolwiek nie koniecznie muszą się znajdować w akwa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gracjanna Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Nieźle dobrana obsada:) Michał84:Spam! Ostrzeżenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herbi Posted February 28, 2012 Author Share Posted February 28, 2012 Witam ponownie. Cykl azotowy powoli dobiega do końca, czas zakupić rybcie. Przez ten okres wiele razy odwiedzałem sklepy zoologiczne w celu obserwacji rybci które wymienilem w pierwszym poście. Ale jak to w życiu bywa, gusta się zmieniają i z wyżej podanej obsady zostały tylko neonki. I teraz moje pytanie, czy do tych rybci można bezproblemowo dodać parkę Barwniaka czerwonobrzuchego, 4/6 Otosków + 1 harem innych rybek. Jeżeli tak to jakie rybki nadają się do takiej obsady. Pozdrawiam. Wysłane za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 28, 2012 Share Posted February 28, 2012 Parkę Barwniaka możesz dać. Co do jakiegoś haremu to może Prętnik, Platka, Molinezja, Mieczyk ? Jest sporo opcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Herbi Posted March 1, 2012 Author Share Posted March 1, 2012 Witam. Z tego co wyczytałem na rożnych forach, ryb pielęgnicowatych (Barwniak czerwonobrzuchy) nie należy trzymać razem z rybami labiryntowatymi (Prętnik karłowaty). Czy ktoś z doświadczonych akwarystów może potwierdzić tą tezę ?? Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted March 1, 2012 Share Posted March 1, 2012 Ja mam Barwniaki z Bojownikiem (samicą) w 200l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts