Djarhun Posted February 6, 2012 Share Posted February 6, 2012 Witam! Zastanawiam się ostatnio, dlaczego bywa tak, że raczki próbują za wszelką cenę wydostać się z akwarium. Mam u siebie samiczkę camb. puer i tak właśnie się często zachowuje. Przykład: Macie podobne doświadczenia? A może te raczki w naturze lubią trochę posiedzieć na lądzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Złe warunki w akwarium albo zauważyły jedzonko lub coś innego przy powierzchni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djarhun Posted February 8, 2012 Author Share Posted February 8, 2012 Warunki w akwa akurat mam dobre. Krewety oraz wrażliwe na parametry wody otoski hasają sobie w najlepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AsFeron Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Może był głodny, ale coś zobaczył. Temperatura może była za wysoka? U mnie Rak tez nie kiedy tak robił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
paluszekrybny Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 U mnie cambarellus puer przyłaził do szyby i próbował na nią wejść jak się zbliżałem i gapiłem w akwarium(często też wchodzil właśnie po roślinach), ewentualnie podchodził i co chwila groźnie podnosił szczypce do góry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafikrafiki Posted February 8, 2012 Share Posted February 8, 2012 Może mało tlenu raczki wychodzą do powierzchni gdy woda jest słabo napowietrzona. Ale patrząc na ten film to raczej z ciekawości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djarhun Posted February 9, 2012 Author Share Posted February 9, 2012 Tu można poczytać więcej o tych raczkach: http://www.magazynakwarium.pl/index.php ... &Itemid=79 Tylko trochę słabo widać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos2011 Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 Jaki masz litraż? Moje texanusy też tak robiły ale po przeniesieni udo 50L już przestały.Czasami tylko tak robią jak się zbliżę do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djarhun Posted February 17, 2012 Author Share Posted February 17, 2012 Mam akwarium 112l, dużo roślin oraz korzeń dębowy. Ile masz tych texanusów w akwa? Nie "gryzą" się? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos2011 Posted February 17, 2012 Share Posted February 17, 2012 2parki. Jak myłem to stare akwa, to mniejsze , musiałem je gdzieś przekładać to wtedy próbowały coś sobie zrobić.Teraz są grzeczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Djarhun Posted February 17, 2012 Author Share Posted February 17, 2012 Ja do niedawna miałem parkę camb. puer, samiec zdechł, została tylko samica. Natomiast ostatnio zauważyłem malutkiego raczka, który wylazł gdzieś spod kamienia:) Może jest ich więcej? Mam nadzieję ,ale jesli nie to dokupię jeszcze jedną samicę i samca. Swoją drogą ciekawe jak wyglądają krzyżówki różnych rodzajów tych raczków, np. orange z puer? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts