valdermus Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Witam, mam pytanie czy Nawóz Aqua MAKRO + MIKRO będzie dobrym wyborem ? Wyszukałem go na aukcjach allegro. http://allegro.pl/nawoz-aqua-makro-mikr ... 45779.html LUB http://allegro.pl/symfonia-zlota-k-fe-e ... 20800.html Co myślicie o tym ? A może macie jakieś inne propozycje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Ogólnie to wdłg. mnie lepsze są w płynie. A masz jeszcze jakieś inne czy tylko chcesz makro i mikro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Jakie masz oświetlenie, jakie podłoże , jakie rośliny? Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 Limnophila sessiliflora, Nurzaniec, ludwiga repens, Heterantera i Mech Oświetlenie - Świetlówka 2 x 11WAT Piasek i drobny żwir Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Oświetlenie i jakie podłoże??!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 I właśnie mam problem bo zauważyłem na nurzańcu przebarwienia na liściu (przeźroczyste). Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Objawy nie doborów , jaki to litraż ?? PS Weź trochę współpracuj , bo cały czas trzeba z ciebie coś wyduszać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Załatw sobie nawozy AquaArtu Classic, Carbo i K+. Nawozy w proszku nie są dla początkujących, gdyż trzeba wyliczyć odpowiednie dawki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 Akwarium 60L. A czy nawozy w płynie jak i w proszku nie szkodzą rybką i innym zwierzętom ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Masz 0,37W/l . Nie masz światła do nawożenia. Więc sobie odpuść , bo tylko atak glonów spowodujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 Z dodaniem oświetlenia nie ma problemu. 0.5 Wat wystarczy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Wystarczy . Czy tylko dasz rade z tyle światła zbiornik bez glonów utrzymać. Potrzebne mikro ,makro i co2 z butli. I odpowiedznie dawki. Nie dla początkującego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 No tak jeżeli już chodzi o dozowanie CO2 to nie do mnie . Ale te nawozy co kolega podał chyba można podawać dla "zdrowia" roślinek ?. Bo tak jak powiedziałem mają przebarwienia, więc i tak coś muszę im kupić Link to comment Share on other sites More sharing options...
123Patryk Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Możesz delikatnie esay carbo podawać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 Ok dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
zalew79 Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Te nawozy micro i macro co podał link kolega to tylko z wodą ro można mieszać czy też z inną ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Wystarczy . Czy tylko dasz rade z tyle światła zbiornik bez glonów utrzymać. Potrzebne mikro ,makro i co2 z butli. Bzdura. I bez dodatkowego dozowania dwutlenku węgla można mieć ładny baniak bez glonów. Wystarczą odpowiednie dawki nawozów i czas naświetlania. No i oczywiście cotygodniowe podmianki wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 To może jakaś mała lekcja o dawkowaniu itp ;p Jak by mi coś nie wyszło zawsze można zacząć od nowa i cały czas próbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Dawkowanie masz wyliczone przez producenta na opakowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
valdermus Posted February 5, 2012 Author Share Posted February 5, 2012 A jak mam rośliny w takim baniaku i rybki to mogę to cały czas napowietrzać czy lepiej tylko filtrować ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 Wystarczy delikatny ruch tafli wody. przeczytaj-akwarium-roslinne-twoj-niezbednik-faq-t11056.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukasz-odkrywca Posted February 5, 2012 Share Posted February 5, 2012 też uważam że da radę a dawkowanie to pisze na butelce i na forum tutaj znajdziesz na forum wszytko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts