anija277 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 witam. Posiadam akwarium 240l i moja obsada to: - 4 pielęgnice papuzie - 3 paletki - 1 zbrojnik lamparci chcialabym oddać zbrojnika i dać jakies rybki na dno.. kolega proponuje mi 2 bocje ale z tego co wyczytałam to ryba stadna więc ile bym musiała ich jeszcze dokupić? i czy jeszcze jedna paletka to nie była by przesada? prosze o rady a nie zgryźliwe wypowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
shaniqa10 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 witam. Posiadam akwarium 240l i moja obsada to: - 4 pielęgnice papuzie - 3 paletki - 1 zbrojnik lamparci chcialabym oddać zbrojnika i dać jakies rybki na dno.. kolega proponuje mi 2 bocje ale z tego co wyczytałam to ryba stadna więc ile bym musiała ich jeszcze dokupić? i czy jeszcze jedna paletka to nie była by przesada? prosze o rady a nie zgryźliwe wypowiedzi mysle ze jeszcze 1 paletke mozesz dokupic ja takze proponuje Ci bocje i mysle ze z 4 wystarczą albo jesli nie bocje to 5x kirysek panda lub pstry Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Bocje rosną duże (jeśli chodzi o wspaniałe) to 4 sztuki. Ale ja proponuję kirysy 8-10 sztuk (kirysy pstre lub pandy). Co do paletek to nie radzę już więcej bo są jeszcze papuzie. Nawet jak kupisz kirysy/bocje to wcale nie musisz oddawać zbrojnika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 Najlepiej kiryski bo to bardzo pożyteczne rybki, czyli tzw. ekipa sprzątająca. Bocje też są ładne ale to już Twój wybór. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Bocje rosną duże (jeśli chodzi o wspaniałe) to 4 sztuki. Ale ja proponuję kirysy 8-10 sztuk (kirysy pstre lub pandy). Co do paletek to nie radzę już więcej bo są jeszcze papuzie. Nawet jak kupisz kirysy/bocje to wcale nie musisz oddawać zbrojnika zbrojnika musze oddac, on jest wielki i napewno meczy sie w 240l a kiryskow ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 chyba się nie męczy... można go trzymać od 150l a może nie bocje wspaniałe tylko np. karłowate? możesz mieć większe ich stadko Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 a papuzie nie beda chcialy jedzonka sobie z karlowatych zrobic?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Proponuję kirysów z 10. Ja będę kupował pandy 10 szt do 200l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted March 8, 2009 Share Posted March 8, 2009 Daj bocję siatkowaną lub pręgowaną one rosną do 10 cm możesz ich dać 6 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 8, 2009 Author Share Posted March 8, 2009 dziekuje wszystkim za porady jutro w akwa zamieszkaja nowe rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 przepraszam, że wracam do tego tematu ale czy bocja wspaniała może być z kiryskami ?? (niestety u nas nie mogłam kupić bocji siatkowanej) i dlatego zdecydowałam się na kiryski i bocje wspaniałe.. ale zapomniałam najpierw zapytać czy te rybki mogą być razem i kupiłam narazie tylko kiryski pstre 4szt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 Raczej tak. Pamiętaj że bocje wspaniałe rosną ponad 20 cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 20, 2009 Author Share Posted March 20, 2009 yhm. czyli cztery by wystarczyły?? podejrzewam, że i tak koło czerwca kupie 300l Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 20, 2009 Share Posted March 20, 2009 yhm. czyli cztery by wystarczyły??Jeśli chodzi ci o bocje wspaniałe to 4-5. Co do kirysów to z 10. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 ok co do bocji to już wiem a kiryski mozna łączyć tzn pstry np z albinosem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamb Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 raczej nie powinno się kupywać 2 gatunków kirysków bo to ryba stadna wiec musiał byś kupić 5 takich i takich żeby były w stadzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted March 21, 2009 Share Posted March 21, 2009 Można łączyć ale trzeba pamiętać że musi być przynajmniej 5 tego samego gatunku. Np: 5x pstry 5x albinos Pozdrawiam i życzę powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 21, 2009 Author Share Posted March 21, 2009 dziekuje za rade temat można zamknąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts