Kuba Zarzycki Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Czy oświetlenie 2x18W będzie dobre do 112l. Będę trzymał łatwe rośliny takie jak: Vallisneria Neotropicalis Vallisneria Corkskrew Heteranthera Zosterifolia Cryptocoryne Becketti 1 Cryptocoryne Spiralis Cryptocoryne Wendi Brown Cryptocoryne Wendi Green Cryptocoryne Balancae Microsorum Pteropus Narrow Podłoże to żwir z tetra initial stick i crypto dunger, nawozy to carbo i classic Co2 nie przewiduje, chyba że może bimbrownie. Prosiłbym też o podanie innych roślinek, które rosłyby ładnie przy takim oświetleniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Dobrze by było jakbyś dołożył jeszcze z jedną 18W świetlówkę No ale jeżeli nie chcesz to nie musisz:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba Zarzycki Posted February 4, 2012 Author Share Posted February 4, 2012 Na takie rośliny to wydaje mi się że 0,3W/l. starczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
banan007 Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Skoro uważasz że starczy no to już twoja sprawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Powiem ci tak. Chodzi tutaj głównie o co2. U mnie wszystko stało jakieś takie nie w sosie były te rośliny. Zaczełem dawać z bimbrowni przy 2x18 to się dusiły ryby. Dołożyłem 24W i zaczeło bąblować. Wtedy rośliny wystrzeliły jak dzikie. No i zaczeły pięknie wyglądać. żadnych przebarwień i innych rzeczy tego typu. Przestałem dozzować co2 bo mi się już nie chciało tego robić. No to automatycznie wiesz co było Wiec wróciłem spowrotem do 2x18W no i już tak pięknie nie było. Rośliniki to hydrofilie pełno zwartek i mikrozium. no i jakiś nurzaniec też się trafł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rattusek Posted February 7, 2012 Share Posted February 7, 2012 Jeżeli bardziej wymagające rośliny dasz na środek akwarium gdzie jest jaśniej, to jest szansa że pociągną, natomiast kryptokoryny możesz dać na brzegi, które są słabiej doświetlone i nie będzie im to przeszkadzało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts