akwarysta24 Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Witam. Od tygodnia z niewiadomych dla mnie przyczyn padają mi razbory klinowe. Nie zaobserwowałem nic niepokojącego. Parametry wody w normie, rybki pływają jak zawsze, jedzą normalnie a jednak od tygodnia co ranek wyjmuję padniętą rybkę. Co może być tego przyczyną? Jak temu mam zapobiec? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Podaj najpierw jak najwięcej danych: litraż zbiornika kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas gatunki i ilość ryb ilość/rodzaj roślin inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.) temperatura w zbiorniku jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) zdjęcie chorej rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted February 3, 2012 Author Share Posted February 3, 2012 200l 100x40x50 oświetlenie 2x30W zbiornik założony we wrześniu ubiegłego roku, dojrzewał 3 tygodnie filtr zewnętrzny JBL CP e900 włączony 24/7 napowietrzanie deszczownica grzałka 150W ustawiona na 26C pokarmy różnorodne firmy Tropical (roślinny, zwierzęcy, wybarwiający, w płatkach i granulacie, mrożonki) roślin dość sporo: kabomba, bakopa, nurzaniec, pistia, gałęzatka, mech, anubias, kryptokoryna, i wiele innych których nazw już nie pamiętam nawozy: kulki, mikro i makro podmiana co 1-2 tyg ok 20-25% wody rybki to: 4 skalary, 3 prętniki, 18 neonków, 8 kirysków pstrych, 5 piskorków, bojownik, 2 p.ramireza, 2 zbrojniki, 2 ślimaki ampularie, 2 molinezje żaglopłetwe+20 młodych ok 3tyg. i obecnie już 10 razbor klinowych Jak już wspomniałem nie zaobserwowałem żadnych objawów i rybki wyglądają mi na zdrowe więc zdjęcie mogę zrobić tylko trupkowi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Parametry mówisz, że w normie? A agresji między rybami nie widać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mordimer Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Witam. Od tygodnia z niewiadomych dla mnie przyczyn padają mi razbory klinowe. Napisz czy robiłeś w ciągu tego ostatniego tygodnia coś "nietypowego" poza standardową opieką nad zbiornikiem? Nie wiem - dodawałeś garbników, testowałeś nowy pokarm/odżywki. Może nie było prądu - cokolwiek. Kiedyś u znajomego w bloku robili dezynfekcje i padły mu wszystkie krewetki dlatego pytam, bo przyczyn może być mnóstwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ceokiusz Posted February 3, 2012 Share Posted February 3, 2012 Parametry wody w normie Jesteś w stanie je podać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted February 3, 2012 Author Share Posted February 3, 2012 Dokładnie mogę je podać po powrocie do domu. Parametry sprawdzam testami paskowymi JBL i ostatnio niczym nie odbiegały od wykonywanych wcześniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarysta24 Posted February 3, 2012 Author Share Posted February 3, 2012 Parametry przed chwilą zmierzonej wody: pH 6,8 KH 10 GH 14 NO2 0 NO3 25 Właśnie wyjąłem przed chwilą padniętą samiczkę prętnika. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts