Mathew Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Witam!!! Czy konieczne jest stosowanie różnego rodzaju chemii w akwarium mam na myśli uzdatniacze wody, nawozy dla roślin jakieś tabletki itd ?? Czy obejdzie się bez chemii ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Uzdatniacze wody są niepotrzebne, nawozy to co innego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalord20 Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Obędzie się, tylko jaki tego będzie efekt, czy w ogóle będzie? Nawozy dla roślin to tak jak witaminy dla człowieka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oceano Posted February 1, 2012 Share Posted February 1, 2012 Witam!!! Czy konieczne jest stosowanie różnego rodzaju chemii w akwarium mam na myśli uzdatniacze wody, nawozy dla roślin jakieś tabletki itd ?? Czy obejdzie się bez chemii ? Koniecznym zapewne nie jest, a nawet w wielu wypadkach jest to nie polecane - chociażby mam tu na myśli uzdatniacze, które wcześniej przywołałeś. Inny przykład to akwaria nisko-techniczne, tam właśnie myślą przewodnią jest jak najmniejsza ingerencja z zewnątrz, tak sprzętowa, jak i również chemiczna. Naturalnie inną kwestią są choroby i ich zwalczanie, poprzez stosowanie rozmaitych preparatów leczniczych, ale to chyba rzecz oczywista. Ogólnie temat jest dość szeroki i może komuś będzie się chciało jeszcze trochę popisać i wgłębić w szczegóły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
walkiria Posted February 4, 2012 Share Posted February 4, 2012 Generalnie obejdzie się bez chemii, jednak jak już Kalord zauważył ogólnie dostępne preparaty mają dla rybek pozytywne znaczenie, tak jak witaminy dla człowieka. Oczywiście pod warunkiem stosowania ich z umiarem. W samej "chemii" jako takiej nie ma nic złego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts