Mathew Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Witam !!! Jak widać,że rybka jest jakaś chora to należy ją jak najszybciej usunąć ze zbiornika, aby nie zaraziła innych rybek ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 To zależy od choroby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mathew Posted January 31, 2012 Author Share Posted January 31, 2012 Ale dla bezpieczeństwa innych rybek lepiej oddzielić ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Przecież napisałam, że to zależy od choroby. W niektórych przypadkach oddzielenie chorej ryby nic nie da, bo choroba "jest w wodzie". W innych oddzielenie ryby ma sens. O jaką rybę chodzi i jakie ma objawy? najlepiej dostosuj temat do wymagań, to może ktoś Ci udzieli trafnej odpowiedzi. Opis choroby oraz zbiornika: litraż zbiornika kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas gatunki i ilość ryb ilość/rodzaj roślin inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. stosowane nawozy, pokarmy, preparaty itp. parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.) temperatura w zbiorniku jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) problem jaki mamy z podopiecznymi (objawy, od kiedy zaobserwowane) zdjęcie chorej rybki Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawide Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Miałem kiedyś podobny problem z molinezjami.Samica rozchorowała mi się na ospę i na jakimś forum doradzono mi żeby zostawić ją w ogólnym i leczyć wszystkie ryby.Efekt był taki że w przeciągu 1,5 tyg padły wszystkie.Od tej pory gdy widzę że dzieje się coś niedobrego z moją rybą odławiam ją i trzymam w roztworze z solą akwariową,albo padnie albo przeżyje.Może to trochę drastyczne,ale ja na pewno już nigdy nie będę ryzykował zdrowiem innych ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dulle Posted January 31, 2012 Share Posted January 31, 2012 Miałem kiedyś podobny problem z molinezjami.Samica rozchorowała mi się na ospę i na jakimś forum doradzono mi żeby zostawić ją w ogólnym i leczyć wszystkie ryby.Efekt był taki że w przeciągu 1,5 tyg padły wszystkie.Od tej pory gdy widzę że dzieje się coś niedobrego z moją rybą odławiam ją i trzymam w roztworze z solą akwariową,albo padnie albo przeżyje.Może to trochę drastyczne,ale ja na pewno już nigdy nie będę ryzykował zdrowiem innych ryb. Akurat w przypadku ospy oddzielenie ryby nie zawsze skutkuje, bo kulorzęsek łatwo przenosi się do wody i jak są widoczne pierwsze objawy to już jest za późno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts