Maraca$z Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Początek Filtr Fan Mini Oświetlenie- energooszczędna z 25W na 6W Grzałka 30W + Zewnętrzny termostat Bibrownia Podłoże:Żwir Ceramiczny wymieszany z Aqua Substrate II Rośliny :Jak na zdj. różne rodzaje traw Moczarka i te sałatowate 13.03.2009 12.04.2009 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wielkopletw Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 nie oceniam bo to pewnie tuż po założeniu jakie rybki tam będą trzymane? i czy ta żarówka ma temp światła 6500K? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Już wiesz jaką obsadę chcesz mieć? Trochę ubogo w roślinkach..Dodaj jakiś kamień, korzeń i trochę roślinek;) Gdzie jest sprzęt? Filtr,grzałka? Jak dojrzewa skoro filtra nie ma...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Filtr juz jest Na pewno coś będzie na środku myśle albo jakiś większy korzeń albo jakies większe kamienie poukładane ...mam trochę mchu jawajskiego i nie wiem właśnie jak to wykorzystać a co do roślinek to chciałbym jakieś mniejsze jeszcze na pierwszy plan z tyłu liczę że szybko rozrośnie mi sie trawka ale jeszcze w sumie bym jakaś roślinę dokupił większą ale nie wiem jaką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
6max7 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 moim zdaniem powinienes dorzucic kilka roslinek korzen albo kamien albo kokos mile widziany i oczywiscie jakas tapeta na tyl wedlug mnie mysle ze bedzie dobrze ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Roślinkę to może anubias lub żabienica..Ewentualnie z tyłu jakieś roślinki typu moczarka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 no koniecznie tło poczytaj w zrób to sam o tłach tam forumowicze fajne pomysły opisują i cos mało tej wody chyba?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 7, 2009 Share Posted March 7, 2009 zrób normalne światło, bo widzę że moczarka jest raczej w jego cieniu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 7, 2009 Author Share Posted March 7, 2009 Tzn jeśli chodzi o tło to chyba polecę klasyką i dam czarny karton A wodę mam zamiar uzupełnić tuż przez wpuszczeniem żywych organizmów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 13, 2009 Author Share Posted March 13, 2009 I jak teraz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 13, 2009 Share Posted March 13, 2009 Hmmmm... jak na początek to może być, ale z lewej strony daj jakiś kokos, albo mały korzeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 14, 2009 Author Share Posted March 14, 2009 W akwa jest i korzeń są i głazy ...bo co mi ten Kokos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afr0 Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 W akwa jest i korzeń są i głazy ...bo co mi ten Kokosjak już to PO co... a po to żeby rybkom np. zrobić kryjówkę? I kokos jest też ładną ozdobą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Ja mam tylko pytanie... Po co Ci bimbrownia? Nie masz praktycznie żadnego oświetlenia, nie mówiąc tu nawet o jakimś specjalistycznym. Bimbrownie stawia się przy oświetleniu minimum 0,6 W/L. Zrób sobie normalną pokrywę a nie z kartonu i daj tam porządne świetlówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 15, 2009 Author Share Posted March 15, 2009 Pokrywa jest w planach ale na pewno nie prędko koszt 120 złotych to sporo ! Aktualnie świece żarówką 40 W więc te wymagania 0,6 W/L wody spełnia co prawda światło nie pada równomiernie na akwa ale jak na razie chyba może być wiec Bimbrownia na pewno nie zaszkodzi GLONÓW na ścianie na razie nie widzę. ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 Te 40W to Parametr dla żarówki zwykłej? Bo nie wydaje mi się, że masz taką mocną energooszczędną. W/L liczy się według mocy świetlówek a nie żarówek wolframowych. W pierwszym poście masz napisane, że świecisz energooszczędną 6W. Więc to wychodzi niecałe 0,1 W/L. Dla roślin jest również ważna temperatura barwowa światła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 15, 2009 Share Posted March 15, 2009 mei Wie co mowi sam chcailem napisac ze troszke lipa z tym swiatlem ;/ Ogolnie jest ladnie choc ubogo troszke w roslinki .Z ta pokrywa tez nie za najlepiej moze zgnic lub sie moczyc jak pecherzyki beda wyskakiwac z wody A tak nawiasem mowiac Bimbrownik ? o co kaman? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted March 16, 2009 Author Share Posted March 16, 2009 No bo teraz mam zmienioną na zwykła żeby było lepsze oświetlenie a co do pokrywy jak już wyżej pisałem musi na razie tak być ...kasa a bimbrownia myślę ze może i nie pomoże ale na pewno nie zaszkodzi a jak zacznie to zlikwiduje nie odrazy Rzym zbudowali ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 16, 2009 Share Posted March 16, 2009 W szkole wpadlem na pomysl jak Tobie pomoc moge z pokrywa. A wiec : zostaw ten karton i z dwuch stron tam gdzie jest najwieksza powieszchnia zmatuj po jednej i drugiej strony sklejke tak mniej wiecej z 3-6mm . zrob dziorki na przewody no i otwor na zawias do karmienia. w wewnatrz mozesz dodac na cala powieszchnie folie aluminiowa (bedzie słuzyc za odblask i bedzie odlana przed drewnem aby nie zgnilo) i moze byc a puzniej mozesz ja tuningowac lub oprzec sie na tym i zrobic bardziej solidniejasza lub zakupic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted April 11, 2009 Author Share Posted April 11, 2009 Dodałem zdjęcia i zmieniłem obsadę Jak teraz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yodaniel17 Posted April 11, 2009 Share Posted April 11, 2009 Może byc.. ale jakas taka pustka , nie wiem takie to jednolite wzsystko nie ma kontrastu! Zrób tło.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted April 13, 2009 Share Posted April 13, 2009 Gdzie te fotki? I czy dobrze wcześniej zrozumiałem? "wymieniłem na normalną żarówkę" czyli wolfram?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maraca$z Posted November 15, 2009 Author Share Posted November 15, 2009 Pewnego dnia przychodzę ze szkoły a rybki w misce roślinki obok porozrywane akwarium puste w wannie co ja się nie wkur............. (chyba nie dziwota) zdenerwowany wziołęm nalałem wody do połowy pustego akwarium roślinki rzuciłem na wodę luzem i tak se rybki męczyły 4 tygodnie (poczułem się jak Syzyf, tyle kasy tyle wysiłku pasji wolnego czasu) po 4 tygodniach zlitowałem się nad rybkami i powstało takie coś : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts