brawurka441 Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Witajcie. Zakupiłam 2 molinezje, czy to samczyk i samica? podobno samca można poznać po gonopodium ale nie wiem czy mój samczyk to przypadkiem nie samica? proszę o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawurka441 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 jeszcze kilka zdjęć tego samca Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Samiec jest smuklejszy, na pierwszym zdjęciu to ta rybka na dole. Nie pisz postu pod postem. Poza tym już opisałaś sobie która to samczyk, a która samica Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigkris Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 sprawa jest prosta. samica ma gorna pletwe zaokraglona a samiec ma ja zakonczona ostrzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawurka441 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Dzięki, te zdjęcia kiepsko to oddają ale w rzeczywistości samiec jest większy od samicy, stąd moje wahania. Do tego samica jest dosyć agresywna i to ona gania samca... Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Może to rybia feministka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawurka441 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Trochę to tak wygląda Samiec jest spokojny, chociaż największy w całym akwarium i woli sobie siedzieć gdzieś w roślinkach a ona jak go tylko ujrzy kątem oka dostaje furii i go goni i on znowu ucieka w krzaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 ale głupoty.... płec u KAŻDEJ żyworódki rozpoznaje sie po tym ze samiec ma gonopodium zamiast płetwy pletwy odbytowej ktora wystepuje u samic.... edit.. u molinezji nie poznasz po płetwie grzebietowej,ogonowej itd tylko po odbytowej .. pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Jeżeli nie rozumiesz znaczenia słów to sprawdź najpierw w słowniku, a potem zabieraj głos :/ Dla ścisłości, gonopodium też jest płetwą tyle, że przekształconą w narząd rozrodczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawurka441 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Reasumując - jest to samczyk czy nie? Proszę nie pisać że samiec ma gonopodium, ewentualnie proszę napisać jak to gonopodium może wyglądać u Molinezji księżycowej, bo niestety nawet w internecie mało jest zdjęć tego akurat gatunku - nie wspominając o zdjęciach osobników poszczególnej płci. Może ktoś posiada samczyka molinezji księżycowej i po obejrzeniu zdjęć nie będzie miał wątpliwości. Dziękuję z góry! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 sprawa jest prosta. samica ma gorna pletwe zaokraglona a samiec ma ja zakonczona ostrzej. co ty chłopie za głupoty gadasz, płeć rozróżnia się po płetwie odbytowej a nie grzbietowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
micechał Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 No jest to samczyk na 100%, ten ganiany Gonopodium to jest płetwa odbytowa przekształcona w narząd rozrodczy. Reasumując: samica nie ma "ostrej" płetwy odbytowej, a samczyk ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brawurka441 Posted March 6, 2009 Author Share Posted March 6, 2009 Dzięki, w takim razie liczę że samiczka w końcu zmięknie i spojrzy na samca łagodnym okiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Migdek Posted March 6, 2009 Share Posted March 6, 2009 Jak dla mnie to to są dwie samice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts