sidorcia Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Witam! Mam pytanie czy to normalne że gdy zalałem wodą w akwarium z czarnym bazaltem na podłożu to woda jest czarna? Woda ta się wyklaruje? Proszę o odpowiedź bo mama męczy ciągle ;/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucka Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Czy podłoże zostało dobrze wypłukane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sidorcia Posted January 28, 2012 Author Share Posted January 28, 2012 tak pare razy było płukane, woda klaruje się ale powoli. chce się upewnić bo jak napisałem wcześniej mama mnie o to męczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krucka Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 to może się jakoś wyklaruje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Z doświadczenia wiem że parę razy wypłukane podłoże nie wystarczy. Trzeba płukać, potem płukać, potem jeszcze znowu płukać, a na końcu znów przepłukać, można jeszcze dla pewności raz przepłukać (choć i tak lepiej i dłużej bawiłem się z piaskiem...). Ale jeżeli już jest w akwarium to musisz czekać, woda się wyklaruję, gdy wszystkie zawiesiny opadną na dno lub zostaną wciągnięte przez filtr, ale to może trochę zająć. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michualex Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 bazalt tak ma i ile byś nie płukał tak ci będzie mącił. Woda się przefiltruje i będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegrzół Posted January 28, 2012 Share Posted January 28, 2012 Jacha,bo każdy myśli że jak przepłuka bazalt kilka razy to wszystko. Może się mylę. W jaki sposób nalewana została woda do akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sidorcia Posted January 29, 2012 Author Share Posted January 29, 2012 Woda już się wyklarowała ;] Była ona wlewana odmulaczem z wiaderka. Proszę o zamknięcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts